Pályázat

2018.06.12. 22:21

Mohamedet ábrázoló karikatúráknak hirdet versenyt egy holland párt

A Geert Wilders vezette bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) Mohamed prófétát ábrázoló karikatúraversenyt hirdet - közölték helyi lapok kedden.

A párt tájékoztatása szerint a Szabadságpárt parlamenti irodájában tervezett karikatúraverseny megrendezését a holland terrorizmusellenes ügynökség (NCTV) jóváhagyta. A bejelentés szerint a zsűribe meghívást kapott Bosch Fawstin karikaturista, aki Texasban hasonló versenyt nyert 2015-ben. A versenyt később, még az év folyamán megrendezik – közölték.

Geert Wilders, aki nyílt iszlámellenessége miatt folyamatosan halálos fenyegetések érik és 2004 óta állandó rendőri védelem alatt áll, korábban többek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve.

A politikust a holland bíróság 2016 decemberében bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

A Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák kapcsán egyebek mellett a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap címlapja váltott ki erőszakos cselekményeket Európában. 2015-ben az újság párizsi székházában egy algériai származású, de Franciaországban született testvérpár 11 embert, köztük a lap nyolc munkatársát lőtte agyon, menekülés közben egy rendőrrel is végeztek.

Ezt megelőzően, 2005-ben a muzulmán világ számos országában tiltakozó megmozdulásokat tartottak annak nyomán, hogy Mohamedet ábrázoló karikatúrák jelentek meg egy dán napilapban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!