fellebbezett

2020.09.08. 06:49

Morales nem indulhat szenátori tisztségért

Bolívia legfelsőbb választási bírósága februárban azzal utasította el a külföldre menekült egykori elnök jelöltségét, hogy nem rendelkezik állandó tartózkodási hellyel az országban.

Evo Morales korábbi bolíviai elnök nem indulhat szenátori tisztségért az október 18-i választásokon – erősítette meg Alfredo Jaimes, a La Paz-i törvényszék bírája a legfelsőbb választási bíróság korábbi határozatát hétfőn.

Bolívia legfelsőbb választási bírósága februárban azzal utasította el a külföldre menekült egykori elnök jelöltségét, hogy nem rendelkezik állandó tartózkodási hellyel az országban. Morales jogi képviselői fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen a La Paz-i törvényszéken.

Yerko Núnez, a hivatalban lévő Jeanine Ánez elnök kabinetfőnöke hétfőn az ABI helyi hírügynökségnek nyilatkozva alkotmányellenesnek nevezte a fellebbezést, amely szerinte sérti a választási bíróság függetlenségét.

Morales a Twitteren reagált a kérvénye elutasítására. A La Paz-i törvényszék döntését törvénybe ütközőnek és alkotmányellenesnek nevezte, amely szerinte a bíróságra gyakorolt nyomás eredményeképpen született.

Az egykori államfő a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) nevű párt listavezetőjeként indult volna a latin-amerikai ország déli részén található Cochabamba régióban. Pártja szerint a korábbi elnök politikai üldöztetés áldozata, és joga van megmérettetni magát a választásokon.

Morales tavaly novemberben vonult ki a hatalomból, miután vitatott elnökválasztást követően hatalmas tüntetések kezdődtek, és a fegyveres erők is csatlakoztak a távozását követelő tömegekhez. A hazájában terrorizmussal vádolt államfő a lemondása után először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!