Ország-világ

2021.11.09. 12:07

Morawiecki: Lengyelország védeni fogja az európai békét

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti – mondta a lengyel kormányfő.

Image released by Poland Ministry of National Defense shows refugees cut barbed wire to force their way to cross Poland's Kuźnica border crossing on Monday Nov 8, 2021. After the European Union imposed sanctions on Minsk last june over serious human rights violations, a new humanitarian crisis is developing at the borders of Belarus and the EU.European leaders accuse Belarusian President Aleksander Lukashenko?s government of retaliating by pushing thousands of Afghan and Syrian refugees into neighbouring eastern European countries, which in response have sealed their borders.

Forrás: EyePress/AFP

Fotó: EyePress via AFP

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A miniszterelnök az előző napi, a határ fehérorosz oldaláról végrehajtott tömeges határsértési kísérletre reagált a bejegyzéssel. A lengyel határ védelmét nemzeti érdeknek nevezte, egyúttal aláhúzta: jelenleg az egész Európai Unió (EU) stabilitását és biztonságát éri fenyegetés.

„Nem hagyjuk magunkat megrémíteni, Lengyelország az EU- és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét” – olvasható a bejegyzésben.

Korábbi kormányzati közlések szerint a határt jelenleg a határőrség mellett mintegy 12 ezer katona védi, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai.

A lengyel kormányszóvivő szerint a kormány folyamatosan kapcsolatban van az EU határvédelmi ügynökségével (Frontex).

Morawiecki kedd hajnalban a nemzetvédelmi miniszterrel, Mariusz Blaszczakkal együtt Kuznica Bialostocka határátkelő közelében a határőrökkel és az őket támogató katonákkal találkozott.

A határátkelő közelében a migránsok hétfő este sátortáborokat vertek az aznapi sikertelen tömeges határsértési kísérletek után.

A lengyel katonákhoz intézett beszédében Morawiecki megállapította: a fehérorosz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat „élő pajzsként” használja. Felidézte: Varsó több humanitárius konvojt indított Fehéroroszországba a migránsok megsegítésére, Minszk azonban ezeket nem engedte be.

Aláhúzta: az állami szuverenitás mértéke az, mennyire képes megvédeni határait, és professzionálisnak nevezte a lengyel határvédelmet.

A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller kedd reggel közölte: éjjel a lengyel-fehérorosz határon csak egyéni határsértési kísérleteket regisztráltak, nagyobb incidensre nem került sor.

Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő lengyel miniszter szóvivője nagyon feszültnek minősítette a helyzetet. Szerinte a határnál hétfőtől táborozó 3-5 ezer migránshoz további csoportok csatlakozhatnak, a Fehéroroszország belterületéről átirányított külföldiek révén Minszk a lengyel határ tartós destabilizációjára törekedhet.

A lengyel oktatásügyi miniszter, Przemyslaw Czarnek kedd délelőtt bejelentette: a határmenti járásokban az iskolaigazgatók dönthetnek arról, hogy a gyermekek biztonságérzete érdekében áttérnek-e távoktatásra.

A határon fennálló helyzetről kedd délelőtt újra tanácskozott az Andrzej Duda kezdeményezésére hétfőn összehívott válságstáb. Az elnök ezt követően elmondta: a határon táborozó migránsok elsősorban fiatal férfiak, s a fehérorosz fegyveresek akadályozzák meg őket abban, hogy (Fehéroroszország irányában) elhagyják a térséget.

Beszámolt arról, hogy a helyzetről egyeztetett a szövetséges államok vezetőivel. A NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel kedden folytatott telefonbeszélgetése során megállapodtak, hogy „forródrót-kapcsolatban” maradnak – közölte. Határai védelmével Lengyelország megvalósítja az uniós kötelességvállalásait is – húzta alá.

Délután a kormány tagjai a szejm rendkívüli ülésén is beszámolnak a lengyel-fehérorosz határon történtekről.

Fehéroroszország óva inti Lengyelországot minden provokációtól a határon

Minszk és Varsó hetek óta vitában áll egymással a migráció kérdésében, mivel az EU azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy ő szervezte meg a migránsok és menekültek áradatának érkezését, megtorlásul az országával szemben az ellenzék elleni brutális fellépés miatt elrendelt európai szankciókra.

Fehéroroszország, amely tagadja a vádakat, kedden egy külügyminisztériumi nyilatkozatban „előre” figyelmeztette a lengyel felet, hogy „ne folyamodjon semmilyen provokációhoz” Fehéroroszországgal szemben „a migránsok elleni esetleges törvénytelen harci cselekmények igazolására”.

A tárca elítélte, hogy Varsó, úgymond, „régóta figyelmen kívül hagyja az objektív valóságot, és homokba dugja a fejét, ahelyett hogy megoldást találna súlyos problémákra”. Egyben a lengyelek szemére vetette, „tarthatatlan kísérleteket” tesz arra, hogy „Fehéroroszországra hárítsa a felelősséget” a határon kialakult migrációs válságért.

A fehérorosz védelmi minisztérium szintén nyilatkozatban foglalkozott a kialakult válsághelyzettel, félresöpörve abban Varsó „alaptalan és megalapozatlan” vádjait a felelősségről, és azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy szándékosan kelt feszültséget.

Minszk szerint a lengyel védelmi minisztérium nem törekszik a kérdés konstruktív megoldására, és szándékosan politikai szintre emeli a jelenlegi konfliktushelyzetet.

A Belta állami ügynökség által idézett Ivan Kubrakov fehérorosz belügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a főként a Közel-Keletről érkező migránsok „legálisan” tartózkodnak Fehéroroszország területén, és „semmilyen törvénysértést” nem követtek el.

Hétfő óta migránsok ezrei gyülekeznek a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. A hetek óta tartó illegális határátlépések elszaporodása miatt aggódó Varsó nagy létszámú katonai erőt vetett be.

A minszki tájékoztatás szerint hétfő este a varsói fehérorosz nagykövetség védelmi attaséja, Aljakszej Bortnyik a minszki védelmi minisztérium képviselőivel tárgyalt arról az esetről, amelyben Varsó szerint fehérorosz katonák megsértették a lengyel határt, továbbá azokról a vádakról, amelyek szerint érintettek a migrációs válságban.

A külügyi tárca szerint a lengyelek nem mutattak be objektív bizonyítékot állításuk megalapozottságára. Ugyanakkor jelentős katonai tevékenységnek és a kétoldalú megállapodások megsértésének minősítette a több ezer lengyel katona határra vezénylését, mert arról Fehéroroszország, úgymond, nem kapott értesítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!