emlékállítás

2017.11.28. 17:03

Múzeummá alakítják át a nigériai dzsihadista szervezet alapítójának házát

Múzeummá alakítják át Mohammed Yusufnak, a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet 2009-ben meghalt alapítójának a házát – közölte a kormány egyik tagja. A múzeum célja emléket állítani a Nigériát csaknem 10 éve sújtó konfliktusnak – mondta a forrás.

A szélsőséges nézeteiről ismert Mohammed Yusuf muszlim hitszónok radikális iszlamista mozgalmát 2001-ben alapította az északkelet-nigériai Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban. Mozgalmához legfőképpen munkanélküli, az ország vezetőinek korrupciója miatt kiábrándult, a kormányban csalódott fiatalok csatlakoztak. Yusuf házában – amit egymás között arab nyelven markaznak (központnak) hívtak – több hálószobát is fenntartott követői számára, lakhelye mellett mecsetet is működtetett.

Muhammad Bulama helyi információs miniszter szerint e hely múzeummá átalakításának az a célja, hogy „dokumentálja, megőrizze és archiválja” Nigéria történelmének e fejezetét. A Boko Haram kialakulása ugyanis „fordulópontnak számít Borno történelmében” – mondta Bulama. „Nem lehet megírni a történelmünket a Boko Haramra való utalás nélkül, szükségünk van egy világos és valós képre arról, ami történt” – közölte az AFP francia hírügynökséggel Bulama.

A ház azóta áll romokban, hogy a nigériai hadsereg 2009 júliusában egy hatnapos akció keretében megrohamozta, a fegyveres erők tagjai csaknem 800 embert öltek meg. A rajtaütés során őrizetbe vették Yusufot, aki néhány nappal később nem tisztázott körülmények között életét vesztette.

Ezt követően került a terrorszervezet élére annak jelenlegi vezetője, Abubakar Shekau, aki a nigériai hadsereg akciója után arra buzdította a Boko Haram híveit, hogy válaszul ragadjanak fegyvert és szálljanak harcba. Sokak szerint ez a kezdete annak a harcnak, amelyet a Boko Haram folytat egy iszlám állam megteremtéséért a Csád-tó környékén.

A terrorszervezet azóta több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A harcokban több mint 20 ezren vesztették életüket, 2,7 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakos súlyos élelmiszerhiánnyal küszködik.

Sani Usman, a nigériai hadsereg szóvivője hétfőn közölte, hogy a fegyveres erők tagjai a Boko Haram 14 tagjával végeztek, és 30 embert, köztük 15 gyereket szabadítottak ki egy terrorellenes akciójuk során a hétvégén a Bornóban található Bama önkormányzati területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!