a heroin alapanyaga

2018.05.22. 05:50

Nagyot nőtt az ópiummák termesztési területe Afganisztánban

A világ herointermelésének ez az ország adja a 80 százalékát.

Jelentősen megnőtt és elérte a 328 ezer hektárt az ópiummák termesztési területe Afganisztánban 2017-ben – derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Egy évvel korábban még 201 ezer hektáron termesztettek ópiummákot a becslések szerint a közép-ázsiai országban. Az eltelt egy évben mintegy 127 ezer hektárral növekedett a termesztési terület, amire csak 2009 és 2010 között volt példa – közölte az afganisztáni ópiummegfigyelő szolgálat.

Az ópiummák termőterülete szinte minden, hagyományosan ezt a növényt termesztő tartományban emelkedett. A déli Hilmend tartományban például 63 700 hektárral, mintegy 79 százalékkal bővült a művelési terület. Ez az országos növekedési szintnek az 50 százaléka. Ennek megfelelően az országban feltételezhetően az ópium előállítási potenciál is a 2016-os 4800 tonnáról 9000 tonnára szökhetett fel.

A jelentés szerint tényezők sokasága járul hozzá ahhoz, hogy a termelők az ópiummák termesztésével igyekezzenek előteremteni a megélhetésükhöz szükséges eszközöket. Ezek egyike a politikai bizonytalanság, továbbá a kormányzati ellenőrzés hiánya. További tényező a megnövekedett gazdasági bizonytalanság, különösen az északi tartományokban, ahol az elmúlt években bővült leginkább az ópiumtermelés. Mindezekhez hozzájárul az általános szegénység, valamint az érzékenység a külső gazdasági változásokra, ami párosul a nemzetközi erők kivonásának gazdasági következményeivel.

Az ópium – a mák éretlen termésének a levegőn kicsapódott nedve – a heroin alapanyaga.

Afganisztánban állítják elő a világ herointermelésének 80 százalékát.

A felkelők harcukat a kábítószer eladásából befolyó jövedelmekből finanszírozzák, ugyanakkor sokan fektettek pénzt a tiltott ópiumgazdaságba, ami megnehezíti a kabuli kormánynak, hogy megerősítse jelenlétét a nagy ópiumtermelő tartományokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!