Járvány

2021.01.06. 15:12

NATO-katonák fertőződtek meg Lettországban

A koronavírusra pozitívan tesztelt katonákat és a velük kapcsolatba került embereket karantén alá helyzeték.

Több katona elkapta a koronavírust a Lettországban állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljban – közölte rigai védelmi minisztérium szóvivője a Leta helyi hírügynökségnek nyilatkozva szerdán.

A koronavírusra pozitívan tesztelt katonákat és a velük kapcsolatba került embereket karantén alá helyzeték. A minisztérium ugyanakkor nem tett említést az érintett katonák számáról, nemzetiségéről, de egészségügyi állapotáról sem.

Egyes hírek szerint a fertőzöttek mind a lettországi Adaziban lévő támaszponton állomásoznak. A CBC kanadai hírtelevízió értesülése szerint több kanadai katona is van köztük.

A NATO 2016 nyarán határozott arról, hogy megerősíti csapatait Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban, ugyanis ezek az országok fenyegetve érezték magukat a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta.

Lettországban egy kanadai vezetésű, 450 fős nemzetközi NATO-zászlóalj állomásozik. A kanadai kontingenst albán, cseh, olasz, izlandi, montenegrói, lengyel, szlovák, szlovén és spanyol katonák egészítik ki.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban eddig 45 171 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 754-en hunytak el a kórban. Mintegy 31 ezren gyógyultak meg. Az oltási kampány a balti országban karácsonyt követően indult, eddig csaknem négyezren kapták meg a vakcinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!