afrikai sertéspestis

2017.08.30. 09:41

Nébih: több utas tiltott húskészítményt próbált áthozni az ukrán határon

A NAV és a Nébih szakemberei az Ukrajnában elterjedt afrikai sertéspestis (ASP) veszélye miatt a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek behozatalát ellenőrizték a múlt héten.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai minden második utasnál találtak tilalom alá eső terméket az ukrán határon – tájékoztatott a Nébih szerdán.

Augusztus 22-én és 24-én a lónyai, a barabási, a beregsurányi és a tiszabecsi határállomásokon tartottak közös ellenőrzést, amely feltárta, hogy minden második utas megpróbált áthozni a határon valamilyen tilalom alá eső terméket. A pénzügyőröknek sikerült megakadályozniuk a tiltott termékek átjutását, amivel jelentősen csökkentették az ASP járványügyi kockázatát Magyarországon – áll a közleményben.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a betegség behurcolásának megelőzése érdekében Ukrajnából sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!