merénylet-sorozat

2019.01.07. 22:45

Négy éve történt a Charlie Hebdo elleni terrortámadás

2015. január 7-én egy dzsihadista testvérpár rontott be a lap párizsi szerkesztőségébe, ahol végzett 11 emberrel, egy rendőrt pedig az utcán lőttek agyon.

Megbosszultuk Mohamed Prófétát – ezt kiabálta egy maszkos férfi fegyverrel a kezében 2015 január 7-én. Egy perccel korábban még bent volt a Charlie Hebdo című francia hetilap szerkesztőségében, ahol társával együtt agyonlőttek 11 embert, ugyanennyit megsebesítettek.

A villámgyorsan kiérkező rendőrökre is tüzet nyitottak, majd elmenekültek. Eközben egy rendőrt brutális kegyetlenséggel agyonlőttek.

Kiderült, hogy a Kouachi testvérpár követte el a merényletet. Mindketten Párizsban születtek, bevándorló családba. Már gyerekkorukban bűnözésből éltek, és a rendőrség kiderítette, hogy a jemeni al-Kaida terrorhálózattal szoros kapcsolatban voltak.

Csak kétnapos hajtóvadászat után sikerült elkapni őket: egy nyomda épületében kommandósok végeztek velük. Ezzel egy időben egy feltételezett társuk Amédy Coulibaly berontott egy kóser üzletbe és agyonlőtt négy embert. Előtte egy nappal pedig hidegvérrel végzett egy rendőrnővel.

Ezek a terrortámadások csak az elsők voltak a sorban. 2015. novemberében robbanások hangja zavarta meg a játékot a francia nemzeti stadionban. A lelátón elterjedt a hír, hogy a bejáratnál öngyilkos terroristák robbantottak, kitört pánik.

Fegyverropogás szakította félbe a koncertet a párizsi Bataclan zenei klubban. A teremben három gépfegyveres terrorista válogatás nélkül tüzelt a bent szórakozókra, majd tűzharcba keveredtek a kiérkező rendőrökkel.

Egy másik terrorista-csoport pedig éttermeket támadott meg a belvárosban.

A merényletekben összesen 130-an vesztették életüket, és több mint 360-an sebesültek meg. A támadásokért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A párizsi merénylők többsége meghalt a támadásokban, vagy az utánuk indított hajtóvadászat közben. Az iszlamista csoportot irányító, Szíriában kiképzett Salah Abdeslamot azonban hónapokig hiába keresték és csak 2016 március 18-án sikerült elfogni Brüsszelben.

Négy nappal később ismét két merénylet történt a belga fővárosban, majd egymást követték az iszlamista terrortámadások Nyugat-Európában.

Július 14-én, a francia forradalom évfordulóján egy tunéziai bevándorló teherautóval hajtott az ünneplő tömegbe Nizza tengerparti sétányán. A merényletben 89-en meghaltak, és több százan megsérültek. A terroristát a rendőrök agyonlőtték.

Hasonló gázolásos merényletet követtek el a berlini karácsonyi vásárban is. A támadásban 12-en haltak meg. Az elkövető, egy tunéziai menedékkérő elmenekült, de négy nappal később Milánó közelében felismerték, és egy csendőr agyonlőtte.

Napra pontosan a brüsszeli robbantások után egy évvel a londoni Westminster hídon hajtott a gyalogosok közé egy iszlám hitre áttért terrorista. A férfi ötven embert gázolt el, öten meghaltak. A támadó ezután halálra késelt egy rendőrt, mielőtt végeztek volna vele.

Ugyancsak öt embert gázolt halálra Stockholmban egy üzbég menedékkérő tavaly áprilisban. A támadó a merénylet előtti napokban videó üzenetben fogadott hűséget az Iszlám Államnak. 2017 augusztusában Barcelona sétálóutcájában hajtott a gyalogosok közé egy furgon. Tizennégy ember meghalt, és legalább 130-an megsebesültek. A támadók elmenekültek, később tűzharcban lelőtték őket a rendőrök.

A migrációs hullám kezdete óta elkövetett merényletek miatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be szerte Európában. A legtöbb országban azóta is terrorkészültség van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!