biztonságos

2019.08.01. 06:47

Négy hónappal a gépbaleset után Japán újra engedélyezi az F-35A vadászbombázók repülését

A kormány még 87 ilyen, a radarok számára láthatatlan, „lopakodó” technológiával készült vadászbombázót akar beszerezni, hogy korszerűsítse légvédelmét.

Négy hónappal egy F-35A vadászbombázó áprilisi balesete után csütörtökön a japán nemzetvédelmi minisztérium újra engedélyezte az ilyen típusú, ötödik generációs harci gépek repülését – jelentette a Kyodo hírügynökség.

Ivaja Takesi tárcavezető közölte, hogy alapos biztonsági intézkedések, a gépek ellenőrzése és a pilóták továbbképzése után engedélyezik, hogy a vadászbombázók újra a levegőbe emelkedhessenek.

A japán önvédelmi erők egyik F-35A típusú vadászbombázója április 9-én, éjszakai gyakorlórepülés közben zuhant le, amikor az Aomori prefektúrában lévő Miszava légitámaszponttól mintegy 135 kilométerre keletre repült a Csendes-óceán felett repült. A pilóta életét vesztette.

A nemzetvédelmi minisztérium június közepén közölte, hogy a gép azért zuhant le, mert a 41 éves pilóta elvesztette térbeli tájékozódását, nem érzékelte a gép magasságát és térbeli elhelyezkedését. A tárca hangsúlyozta, hogy műszaki problémák nem voltak a géppel. Ezt a következtetést a gyakorlórepülésben részt vevő többi géppel folytatott beszélgetésből vonták le, miután a gép fekete dobozának memóriaegysége azóta sem került elő.

A harci gép egyéves sem volt, és csak tavaly május óta teljesített szolgálatot az önvédelmi erők kötelékében. Az F-35-ösökből álló repülőszázad épphogy elkezdte a szolgálatot Miszaván.

A japán kormány még 87 ilyen, a radarok számára láthatatlan, „lopakodó” technológiával készült vadászbombázót akar beszerezni, hogy korszerűsítse légvédelmét, látván Kína katonai erejének megerősödését.

A Lockheed Martin amerikai vállalat által gyártott ötödik generációs F-35-ösök húsz éve repülnek, és ezt volt az első baleset az F-35A típusú, hagyományosan fel-és leszálló géppel. Egy F-35B típusú, rövid úton felszálló és helyben leszálló géppel már történt egy baleset tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!