Járvány

2020.04.02. 09:29

Nem hisznek a koronavírusban, csak Allahban

Ahol még nem zárták be a mecseteket, ott a tömegek megjelenése okozhatja a vírus elterjedését.

Muslim people offer Eid al-Adha prayers at the Badshahi Mosque in Lahore on August 12, 2019. - Muslims around the world are celebrating Eid al-Adha (the feast of sacrifice), the second of two Islamic holidays celebrated worldwide marking the end of the annual pilgrimage or Hajj to the Saudi holy city of Mecca. (Photo by ARIF ALI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Arif Ali

A vírustól való rettegés már terjed a muzulmánok körében is, ezért ők Allah segítségét kérik. Csakhogy, ahol még nem zárták be a mecseteket, ott éppen a tömegek megjelenése okozhatja a vírus biztos és gyors elterjedését. Ráadásul, egyre szélsőségesebb kijelentésekkel élnek muszlim vezetők. Van, aki szerint a homoszexualitás okozta a koronavírus-járványt – írja a V4NA Hírügynökség.

A muszlim országok vezetői komolyan veszik a koronavírus elleni védekezést. Malajzia, Egyiptom, Törökország és Szaúd-Arábia a napokban tovább szigorította a védekezés feltételeit. Salman bin Abdulaziz szaúdi király parancsára, már az elmúlt héten kijárási tilalmat rendeltek el a fővárosban (Rijád) valamint Medinában és Mekkában. Sőt, a király bezáratta a mekkai Nagymecsetet is (benne a Kába kővel), amelyre a történelem során még nem volt példa. Jordániában és Kuvaitban, aki megszegi az éjjeli kijárási tilalmat, 2400 eurós büntetésre és még börtönre is számíthat.

A Worldometer szerint ma Pakisztánban 1865 fertőzött és 25 halott, Szaúd-Arábiában 1453 fertőzött és 8 halott van.

A politikusok azonban mindenütt attól tartanak, hogy a muszlim lakosság rendíthetetlen hite Allahban rendkívüli módon megnehezíti majd a védekezést.

“Nem hiszünk a koronavírusban, csak Allahban” – kiáltozzák azok a hívők, akik naponta tömegesen imádkoznak Pakisztánban.

Sok más muszlim országgal ellentétben a pakisztáni papok és kormánytisztviselők megtagadták a milliók által látogatott mecsetek bezárását, ahol az ölelkezés és a kézfogás hozzátartozik a mindennapi rítushoz.

Az ország vezető vallástudósai ezért azt tanácsolták, hogy az öregek és a betegek kerüljék el az imákat, és arra utasították a muszlim papokat, hogy vegyék rövidre a prédikációikat.

Indiában, ahol a lakosság 13,4 százaléka muszlim vallású, most állítják bíróság elé Mujeeb Mohammad szoftver mérnököt,

aki Bengaluruban arra szólította fel az embereket a Facebook-oldalán, hogy kulcsolják össze egymás kezét, menjenek ki a szabadba és tüsszentsenek egymásra, így terjesszék a koronavírust.

Mohammadot a rendőrség őrizetbe vette, nyilvánosan okozott riadalom, illetve félelemkeltés, valamint mások felbujtása miatt fogják bíróság elé állítani.

Afrikában, a ghánai muszlim misszió (The Muslim Mission of Ghana) szerint a transzneműek és a leszbikusok okozták a járványt. Megoldásként a Sariát ajánlották a nem muszlimok figyelmébe.

Az országban az emberek kétnapos böjtöt vállaltak szerdán és csütörtökön, Ghána elnökének és a fő imámnak a felhívására és részvételével azért, hogy Allah avatkozzon be, és szüntesse meg a koronavírust. Egyébként éppen Ghána fő imámja volt az, aki az elmúlt héten a koronavírussal kapcsolatban az LMBT közösség tagjait „démoni eredetűeknek” hívta.

Borítókép: muszlimok imádkoznak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!