Járvány

2020.04.18. 22:59

New Yorkban már csökken az új esetek száma

Rhode Island kormányzója, Gina Raimondo ugyanakkor arról számolt be, hogy ott csak április végén, május elején várható a tetőzés.

New York államban már laposodik az új típusú koronavírus-járvány terjedésének görbéje – közölte szombaton Andrew Cuomo kormányzó, míg Rhode Island kormányzója, Gina Raimondo arról számolt be, hogy ott csak április végén, május elején várható a tetőzés.

Andrew Cuomo arról számolt be, hogy a halálozási arány csökkenőben van, pénteken 540 ember halt bele a Covid-19 betegségbe. Viszont rekordszámú, mintegy kétezer új fertőzöttet vettek fel a kórházakba.

A kormányzó bejelentette, hogy kampányt indítanak az arcmaszk viselésének fontosságáról. Közölte, hogy az általa irányított állam eddig másfélmillió arcmaszkot kapott a szövetségi kormányzattól. Cuomo kiemelte, hogy nagyon rossz a helyzet az idősotthonokban, ám az állam nem nagyon tud beavatkozni, azok ugyanis magántulajdonban vannak.

Bill de Blasio, New York város polgármestere elmondta, arra bátorítják a lakosokat, hogy készítsenek fotókat azokról, akik nem viselnek maszkot, és tegyenek bejelentést a hatóságoknál. A fotók alapján a hatóságok – mint fogalmazott – „a törvény erejével lépnek fel” a szigorú előírásokat megszegők ellen.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szombati adatai szerint New York városában a járvány eddig több mint 13 ezer halálos áldozatot követelt.

Gina Raimondo, a szintén az Egyesült Államok keleti partvidékén fekvő Rhode Island kormányzója szombaton közölte, hogy a társadalmi elkülönülés és a kijárási korlátozások meghozták az eredményt: csökkent az új fertőzések és a halálesetek száma. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a járvány tetőzése még messze van, és várhatóan meredeken megemelkedik még az új fertőzöttek és betegek aránya. Az államban eddig csaknem ötezer fertőzöttet és 137 halottat regisztráltak – mondta Raimondo.

Hozzátette: napi kétezer vírustesztet végeznek, de több kellene, csakhogy nincs elegendő készleten.

Emelkedett a fertőzöttek és a halottak száma a New Yorkkal délen szomszédos New Jerseyben is – jelentette be szombati sajtóértekezletén Phil Murphy kormányzó. Az elmúlt hat hétben négyezer ember halt bele a betegségbe, és pillanatnyilag növekvőben van az újonnan kórházba szállítottak száma is.

Szombaton sajtóértekezletet tartott Mark Esper védelmi miniszter is. Elmondta: június 30-ig érvényben maradnak a tárca munkatársainak utazási korlátozásai. Ez azt is jelenti, hogy amerikai katonákat nem telepítenek külföldre.

A Johns Hopkins egyetem és kórház szombat déli adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 716 ezer fertőzöttet regisztráltak és 37 ezernél is több az elhunytak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!