Járvány

2021.01.29. 11:51

Nincs kapcsolat a Pfizer/BioNTech vakcinája és a beoltásokat követő halálesetek között

Nem azonosítottak új mellékhatásokat sem – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken Amszterdamban.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség a vakcina bevezetését követő első biztonsági felülvizsgálata nyomán megállapította, hogy nem hozhatók összefüggésbe az oltás beadása után regisztrált halálesetek – köztük idős, törékeny egészségű embereké – a vakcinával, és megállapította, hogy ezek

az esetek nem vetnek fel az oltás biztonságával kapcsolatos aggályokat.

A biztonsági követelményeket ellenőrző laboratórium elemzésének adatai

„összhangban vannak a vakcina ismert biztonsági profiljával, a vizsgálatok eredménye nem utal újabb mellékhatások megjelenésére”.

A jelentésekben közölt alkalmi, súlyos allergiás reakciók nem haladták meg a már korábban megállapított mellékhatások mértékét – közölték. Az oltóanyag előnyei a koronavírus-járvány visszaszorításában és a megelőzésben továbbra is felülmúlják az esetleges kockázatokat.

A vakcina alkalmazásával kapcsolatban nincsenek javasolt változtatások

– tették hozzá.

Az EMA december 21-én ajánlotta forgalmazásra a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett oltóanyagot, amelyet karácsony óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!