a nők évszázada

2018.05.15. 13:15

Novák Katalin: a női lét ne legyen akadály a műszaki pályán sem

A TechCsajok rendezvény célja, hogy felkeltse a 14-18 éves lányok érdeklődését a műszaki és természettudományos területek iránt.

Budapest, 2018. január 23. Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár beszédet mond a Szent Kristóf a Gyermekekért-díj, az Esélyteremtésért-díj és a Pro Voluntarius-díj ünnepélyes átadásán az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2018. január 23-án.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

El kell érni, hogy a nők is bátran válasszák a műszaki pályát és női létük ne legyen ennek akadálya – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden a TechCsajok című rendezvénysorozat budapesti állomásán.

Novák Katalin a középiskolás lányoknak szervezett eseményen arról beszélt, hogy a „21. század a nők évszázada”, hiszen ma már természetes, hogy a nők is tanulhatnak, szavazhatnak, és orvos, tanár, sportoló, de akár fizikus vagy matematikus is lehet belőlük.

Kiemelte, nem az a cél, hogy a matematikusok vagy fizikusok többsége nő legyen, hanem az, hogy ne legyen akadálya a női lét az elképzelések megvalósításának.

Az államtitkár arra biztatta a jelenlévőket, hogy higgyenek és bízzanak magukban, és merjék megvalósítani az álmukat. Az úton valószínűleg sok előítélettel, sztereotípiával találkoznak majd, lehet, hogy többet kell küzdeniük, mint a férfi kollégáknak, de az úttörés izgalmas feladat, közben pedig arra kell gondolni, hogy nekik köszönhetően a következő generációknak már könnyebb lesz – biztatott Novák Katalin.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége videoüzenetben azt ajánlotta a fiataloknak, hogy ne féljenek a technikától, tanulják meg használni azt, mert a technika nemcsak az élet része, hanem segítője is.

A TechCsajok rendezvényt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte 14-18 éves lányoknak, hogy felkeltse az érdeklődésüket a műszaki és természettudományos területek iránt. Az eseményeken sikeres nők számolnak be a területekben rejlő lehetőségekről és saját karrierjükről.

A sorozat állomásain – Budapest mellett Békéscsabán, Debrecenben és Pécsett – az érdeklődők megismerkedhetnek a környékbeli egyetemekkel, főiskolákkal és vállalatokkal, amelyek különböző technikai, illetve tudományos eszközökkel mutatják be a műszaki foglalkozások izgalmas oldalát.

Borítókép: Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár

Forrás: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!