tesztüzemmódban

2021.10.26. 20:09

Nyilvántartásba veszik a pedofilokat Ukrajnában

A nyilvántartásnak az a lényege, hogy megvédje az oktatási és egészségügyi intézményeket, illetve egyéb, gyermekcsoportokkal dolgozókat, hogy alkalmazottnak ilyen személyeket felvegyenek.

Nyilvántartásba veszik mostantól Ukrajnában azokat a személyeket, akik kiskorúak ellen szexuális bűncselekményt követtek el – hozta nyilvánosságra honlapján az igazságügyi minisztérium.

Az egységes nyilvántartás egyelőre tesztüzemmódban indult el, jelenleg 171 – ilyen bűncselekményért ítélt – személy adatait tartalmazza.

Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes szavai szerint ennek a nyilvántartásnak az a lényege, hogy megvédje az oktatási és egészségügyi intézményeket, illetve egyéb, gyermekcsoportokkal dolgozókat, hogy alkalmazottnak ilyen személyeket felvegyenek. Hozzátette, hogy a nyilvántartáshoz a rendvédelmi szervek tagjai kapnak hozzáférést. Az igazságügyi minisztérium az ügyészségekkel és a bíróságokkal együtt tölti fel az adatbázist, miután áttanulmányozta az ilyen bűncselekmények miatt elítéltek aktáit. A bűnözőkkel kapcsolatos információkat a büntetés letöltése után is megőrzik.

Hangsúlyozta, hogy új személyeknek a nyilvántartásba történő felvétele kizárólag bírósági határozat alapján történhet meg. „Ez az eljárás megakadályozza az emberi jogok megsértését, és szavatolja a pártatlanságot” – tette hozzá. A miniszterhelyettes közölte, hogy a nyilvántartás létrehozásában Ukrajna követte Norvégia, az Egyesült Államok és Kanada példáját, ahol hasonló adatarchívumok már működnek, és az ott szerzett tapasztalatokra épített.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az országos rendőrség 2018-ban javasolta egy mindenki számára hozzáférhető pedofil nyilvántartás létrehozását, hivatkozva arra, hogy az utóbbi években Ukrajnában megszaporodtak a kikorúak kárára elkövetett szexuális bűncselekmények.

2019. július 11-én a parlament módosította a büntetőtörvénykönyvet, amelyben megerősítette, hogy büntetőjogi felelőségre vonást vonnak maguk után a kiskorúak ellen elkövetett szexuális cselekmények. A módosítás 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztést ír elő az ilyen bűncselekményre, emellett a büntetést kiegészíti a kémiai kényszerkasztrálás elrendelésének lehetőségével is. A kémiai kasztrálás az elítélt olyan antiandrogén gyógyszerekkel történő kényszerkezelését jelenti, amelyek célja a libidó és a szexuális aktivitás csökkentése. Ebben a módosításban szerepelt az is, hogy a fiatalkorúakkal szembeni szexuális bűncselekményért elítélteket a rendőrség egész életükben tartsa nyilván.

2019. december 19-én a képviselők újabb törvényt fogadtak el ezúttal már a pedofil-nyilvántartás kitöltésének és működtetésének módjáról. A jogszabályt Volodimir Zelenszkij elnök 2020. január 13-án írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!