Járvány

2020.03.13. 09:09

Nyomozást folytatnak hamis koronavírusos cikkek szerzői után kutatva

Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt négy nyomozást folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya olyan internetes cikkek írói és terjesztői ellen, akik a koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon álhíreket tettek közzé.

A KR NNI pénteken a rendőrség honlapján három esetről beszámolva azt írta, hogy

egy 30 éves férfit és egy 44 éves nőt februárban gyanúsítottként hallgattak ki, mert egy cikkben azt terjesztették, hogy januárban többen megfertőződtek Magyarországon.

Egy 32 éves férfi szintén valótlan állításokat tett közzé az interneten a koronavírussal kapcsolatban, őt a rendőrök szerdán fogták el, gyanúsítottként hallgatták ki, otthonában pedig házkutatást tartottak és informatikai eszközöket foglaltak le.

Az álhírekre jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében

- tették hozzá.

A közlemény szerint a KR NNI a vírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza a fertőzéssel kapcsolatos, interneten megjelenő tartalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!