Ország-világ

2020.08.21. 10:50

Önkényes döntés lehetett a szivárványszínű zászló kitűzése

A szivárványszínű zászló kitűzése nagy vitákat váltott ki, amelyek mögött politikai motivációk is meghúzódnak. Egy önkormányzati rendelet szabályozza Budapest fellobogózását és annak kérdését, hogy egy másik zászló kitűzéséhez testületi jóváhagyás szükséges.

Kérdés, hogy eleget tett-e a fővárosi vezetés ennek, mielőtt kikerült a szivárványszínű zászló a Fővárosi Önkormányzat épületére – teszi fel a kérdést a hirado.hu.

Törvény rögzíti, hogy a nemzeti lobogót állandó jelleggel ki kell tűzni egy közintézményen és annak tekintélyét és méltóságát meg kell őrizni

– mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

Arra a kérdésre, hogy milyen szabályozás vonatkozik egy kisebbség által használt szimbólum kitűzésére, a jogi szakértő elmondta, hogy a törvények kifejezett tiltást nem tartalmaznak

Egy 2016-os fővárosi önkormányzati rendelet kimondja, közgyűlési döntés kell, hogy megelőzzön egy olyan lépést, amikor egy másik zászló kitűzésére kerülne sor.

„Amennyiben ilyen döntés nem született, akkor önkényes döntésről van szó” – mondta. A fővárosi önkormányzat 2016-os rendelete nem terjed ki a reklám-, vagy hirdetési célú zászlókra, lobogókra.

Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy az EU egyik tagállamban, Romániában éppen ezzel az eszközzel akadályozták meg a székely zászló kitűzését. Keleti szomszédunknál reklámcélú lobogónak minősítettek egy nemzetalkotó kisebbség szimbólumát – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!