Járvány

2020.03.20. 15:10

Operatív Törzs: tartsanak távolságot, maradjanak otthon!

Az idősek mellett a krónikus betegségekben szenvedő fiatalok sincsenek biztonságban – hangsúlyozták az Operatív Törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Forrás: Youtube / M1

Háromra emelkedett a koronavírus-fertőzésben meghaltak száma – közölte Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az Origo tudósítása szerint. Az országos tiszti főorvos hozzátette, hogy a fertőzöttek közül heten már meggyógyultak, köztük öt iráni és két magyar állampolgár.

Arra kért mindenkit, hogy lehetőség szerint maradjon otthon. Ezzel elkerülhető a fertőzésveszély, különösen a veszélyeztetett idősebbeknél.

Hozzátette, tartsanak távolságot az emberek, és lehetőség szerint a modern eszközökkel élve tartsák a kapcsolatot.

Fontos, hogy a járvány minél tovább maradjon abban a szakaszban, amikor még nem alakulnak ki tömeges megbetegedések.

A területi adatok rendelkezésre állnak, ezek a járványügyi vizsgálathoz szükségesek.

Az ország minden területéről van beteg, a tömeges megbetegedés küszöbén állunk

- mondta Müller Cecília.

Ennyien szegték meg a házi karantént

Továbbra is hatályban vannak a korlátozó intézkedések – közölte Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. A teherforgalom előtt megnyitották a magyar határátkelőket, de fennakadásokra lehet számítani. Rajkánál 120, Hegyeshalomnál 150 perces várakozásra számíthatnak a fuvarozók. Csanádpalotánál a román hatóság ellenőrzése miatt 35 kilométeres sor torlódott fel – tette hozzá.

Összesen 3506 személy van hatósági karanténban.

Eddig 13 ezer ellenőrzést hajtottak végre, és 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Ebből 58 esetben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség 12 közveszéllyel történő fenyegetés ügyében 22 gyanúsítottat hallgatott ki.

Nem terveznek újabb korlátozásokat

Megkezdték működésüket a fővárosi és megyei védelmi bizottságok, amelyek segítséget nyújtanak a karanténban lévő személyek ellátásában. Péntektől 71 vállalatnál megkezdődött a honvédelmi irányítótörzsek működése – mondta Lakatos Tibor.

Mindenkinek a saját belátására van bízva, hogyan mozog. Lakatos Tibor azt kérte az újságíróktól, hogy nagyon körültekintően közlekedjenek. Nincs érvényben olyan korlátozás, hogy valaki nem tartózkodhat közterületen, és nem is terveznek újabb korlátozásokat sem – mondta Lakatos Tibor.

Szólt arról is, hogy felfüggesztik a vízdíjtartozások miatti vízhasználati korlátozást.

Újabb száz honvéd indul a határra

Ruszin Romulusz dandártábornok hozzátette, hogy a katonai rendészjárőrök feladata segíteni a rendőrség munkáját. Szólt arról is, hogy több városban működik katonai járőrszolgálat. Céljuk, hogy fokozzák a biztonságérzetet.

A határvédelemről azt mondta, hogy szombattól újabb 100 honvéd támogatja majd a Belügyminisztérium munkáját.

Folyamatos a maszkok gyártása

Egészséges embernek nincs szüksége maszkra – mondta Müller Cecília. Az egészségügyi dolgozók sebészi maszkot használnak, speciális FFP3 maszk akkor szükséges számukra, ha koronavírusban megbetegedett személyt látnak el – tette hozzá, megjegyezve: folyamatos a maszkok gyártása, az alapanyagok beérkeztek.

Lakatos Tibor közölte, hogy szombaton is érkezik újabb alapanyag-szállítmány.

Borítókép: Ruszin Romulus dandártábornok, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) az Operatív Törzs március 20-i sajtótájékoztatóján

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!