Ország-világ

2021.02.10. 11:00

Operatív Törzs: nem kedvezően változnak az adatok (videó)

Lehet, hogy egy harmadik hullám elején vagyunk, de lehet az is, hogy a mutáns törzsek okozzák ezt a helyzetet – közölte Müller Cecília az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján.

A háziorvosoknál is folytatódik az oltások beadása

Békássy Szabolcs vezető háziorvos az Origo tudósítása szerint a tájékoztató elején arról beszélt, hogy megkezdődött a háziorvosoknál az idősek oltása. Az országos kollegiális háziorvosi szakmai vezetője közölte, hogy ezen a héten is folytatódik az oltások beadása.

A háziorvosi praxisok közül ezen a héten mindegyik kap védőoltást

– tette hozzá.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Folyamatosan frissülnek a háziorvosoknál lévő listák

Békássy Szabolcs azt kérte, hogy az oltópontokra mindenki időben érkezzen. Sokan kérdezték, hogy mikor kaphatják meg a védőoltást. Mindenki várja meg a háziorvosi értesítést a védőoltások kapcsán – tette hozzá. A szakember közölte, hogy hétről hétre frissülnek a háziorvosoknak adandó listák.

Látszik, hogy romlanak a számok

Békássy Szabolcs nagy előrelépésnek nevezte, hogy a megyei védelmi bizottságok ülésein részt vesznek a helyi háziorvosok is. Mindez segíti az információk áramlását. A háziorvosok is látják, hogy romlanak az adatok, és egyre több a megbetegedés. Mindenki továbbra is tartsa be a járványügyi szabályokat – mondta a szakember. Éppen ezért a vakcinák iránti bizalmat is tovább kell növelni – tette hozzá.

Ennyien szegték meg a védelmi szabályokat

166 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése miatt – mondta Kiss Róbert. A rendőr ezredes közölte, hogy a tömegközlekedési eszközökön 9 személlyel szemben intézkedtek. 324 rendőri intézkedés volt a kijárási tilalom megszegése miatt.

Müller Cecília: köszönet a háziorvosoknak

Az országos tiszti főorvos megköszönte a háziorvosok segítségét az oltások beadása során. Nagyon fontos, hogy most a megelőzés területén segíthetnek – tette hozzá.

Nem halad lefelé a járványgörbe

A járvány egy kicsit másképp alakul, mint ahogy várták – mondta Müller Cecília.

Tíz napja a járványgörbe nem lefelé halad, hanem kialakult egy konstans szám, és nem változnak kedvezően az adatok. Mindenki vizsgálja, hogy mi ennek az oka

– tette hozzá. Lehet, hogy egy harmadik hullám elején vagyunk, de lehet, hogy a mutáns törzsek okozzák ezt a helyzetet – mondta a szakember.

Folyamatosan szállítják a vakcinákat

Müller Cecília úgy nyilatkozott, hogy a beoltott személyek számának növekednie kell. 292 ezer fő kapta meg az első és 113 ezer fő a második védőoltást – tette hozzá. Közölte, hogy tegnap kiszállítottak Pfizer-vakcinát és ez a praxisokhoz is el fog jutni.

A célcsoportokat immunizálják

Müller Cecília elmondta, hogy nem kellő számban érkeznek a vakcinák, de ettől függetlenül a célcsoportokat minél gyorsabban próbálják immunizálni.

Országos átlagban emelkedik a szennyvizekben a koronavírus-járvány örökítőanyaga.

Nekik nem kell karanténba menniük

Ha valaki mindkét védőoltást megkapta, és kialakult a teljes védettsége, ha beteg környezetében kontakt személy, akkor nem kell karanténba mennie – mondta Müller Cecília.

Nem egy laboratóriumból indult a koronavírus

Már nagyon régóta ismert a koronavírus, mint kórokozó – mondta Müller Cecília. A korábbi verziók enyhe náthát okoztak, de a mutáció révén alakult ki ez az új törzs. Most azt vizsgálják, honnan származik ez a kórokozó. Korábban a tobzoskát nevezték meg, mint közvetítő fajt, de ez nem nyert igazolást. A mostani vírus nem egy laboratóriumból került elő, hanem egy állatról emberre terjedő megbetegedésről van szó – tette hozzá.

Nincs influenzajárvány itthon

Müller Cecília mindenkit óvatosságra és körültekintésre int a nyitás kapcsán. Szerencsére nincs influenzajárvány – tette hozzá.

Szabálykövetőek az emberek

Három hónapja léptek életbe a jelenlegi védelmi intézkedések, és azt tapasztalják a hatóságok, hogy nincsenek kimagasló értékek a szabályszegések területén – mondta kérdésre Kiss Róbert.

Ekkortól oltakozhat mindenki

Abban reménykedünk, hogy nincs messze az az időszak, amikor megkezdődhet a nem krónikus betegek oltása, ez márciusban mindenki számára elérhetővé válhat – mondta Müller Cecília.

Ebben az esetben a kezelőorvos dönt az oltásról

A daganatos és autoimmun betegek is kaphatnak oltást, de természetesen ezek a betegségek különböző stádiumban zajlanak le, és azokhoz kell alkalmazkodni az oltás során – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy mindig a kezelőorvos dönt az oltásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!