Szellemi gravitáció

2019.03.22. 10:34

Orbán Balázs: hazánk nemzetközi igazodási pont a migrációs politikában

A migráció kérdése – az Európai Bizottság állításai ellenére – kontinensünk és benne hazánk számára is a 21. század legnagyobb sorskérdése lesz – fogalmazott a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy rádiós interjúban pénteken.

Budapest, 2018. december 11. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára felszólal a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. december 11-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Attila

A migrációról szól az a háromnapos nemzetközi konferencia, amelyet péntek délutántól vasárnapig tartanak a Mathias Corvinus Collegium szervezésében a budapesti Várkert Bazárban. Az államtitkár a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a tanácskozásról azt közölte, itthon még nem volt, és Európában is csak ritkán szerveznek ilyen nagyszabású rendezvényt.

A magyar migrációs politikának van egy „intellektuális, szellemi gravitációs ereje”, tehát egy igazodási pont.

Akik aggódnak az illegális migráció miatt, akik a határok megvédésére, a nemzetállamok továbbélésére szeretnének fókuszálni – legyenek azok politikusok, diplomaták vagy szakértők -, azok számára Magyarország jó referenciává vált, és őket hívták a konferenciára – tette hozzá.

A sokszínű és a világ minden tájáról érkező előadói gárda eltérő nézőpontokból közelíti majd meg a kérdést, de az közös lesz bennük, hogy destruktív folyamatként ítélik meg a kontroll nélküli bevándorlást. A politikus úgy véli, ezt azért fontos egyértelművé tenni, mert szerinte az,

aki az előadók által kifejtendő aggályokat tagadja, az a valóság egy szeletét tagadja.

Orbán Balázs a beszélgetés során cáfolta azokat a brüsszeli kijelentéseket, amelyek szerint kevesebb migráns érkezne Európába, mint korábban. Szerinte az Európai Bizottság „trükköz a statisztikával”, hiszen minden arról tanúskodik, hogy kontinensünk „brutális migrációs nyomás alatt van”, milliók várakoznak Líbiában és Törökországban, Spanyolországban folyamatosan nő az érkező migránsok száma, Algéria pedig egy újabb arab tavasz előtt vár, amely instabilitást és újabb migrációs hullámot hozhat magával.

Világosan látszik, hogy ez a kérdés – teljesen mindegy, mit állít Brüsszel – Európa és benne Magyarország számára is a 21. század legnagyobb sorskérdése lesz

- fogalmazott az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!