Magyar részvét

2017.08.18. 10:05

Orbán: a legfontosabb feladat Európa biztonságának a helyreállítása

Mindhárom magyar közjogi méltóság, a miniszterelnök, a köztársasági elnök és a házelnök is megdöbbenésének adott hangot, illetve részvétét fejezte ki spanyol hivatali kollégájának a barcelonai terrortámadás kapcsán. Orbán Viktor, Áder János és Kövér László is Magyarország támogatásáról biztosította Spanyolországot.

Orbán Viktor miniszterelnök részvétnyilvánító táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a barcelonai merénylet kapcsán – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t. A kormányfő azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a csütörtökön, Barcelonában elkövetett terrortámadásról. A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek. Orbán Viktor leszögezte:

„Ez a szörnyű támadás megerősíti azon meggyőződésünket, hogy az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása.”

„Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben” – zárta a spanyol kollégájához intézett táviratát a magyar miniszterelnök.

Részvétét fejezte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke is a csütörtöki gázolásos merénylet kapcsán a spanyol képviselőház, illetve a szenátus elnökének. Az Ana Pastor képviselőházi és Pío García-Escudero szenátusi elnöknek címzett részvétnyilvánító levélben Kövér László azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a terrorista merényletről, amely számos ember életét követelte, és sokakat megsebesített.

Leszögezte: Magyarország határozottan elítéli az ilyen értelmetlen és embertelen cselekedeteket, és messzemenő támogatásáról biztosítja Spanyolországot a terrorizmus ellen folytatott közös harcban.

A házelnök a magyar Országgyűlés valamennyi tagja nevében mély részvétét fejezte ki a merényletben elhunytak hozzátartozóinak, és a sérülteknek mielőbb teljes felépülést kívánt.

Amint arról korábban már hírt adtunk, gyásztáviratot küldött Áder János köztársasági elnök is Spanyolországba. Az államfő azt írta a spanyol királynak, hogy mély megrendüléssel értesült a barcelonai terrortámadásról. Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.

„A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együttérzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk”

– fogalmazott Áder János.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!