EP-választás

2019.05.23. 23:05

Miniszterelnök: a gazdáknak vasárnap nemet kell mondaniuk a bevándorlásra

Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén.

Forrás: Facebook

A magyar gazdáknak ezért most vasárnap nemet kell mondaniuk a bevándorlásra – jelentette ki a kormányfő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) kétnapos eseményének megnyitóján.

Orbán Viktor arra kérte a gazdákat, hogy az EP-választáson támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit, akik képesek a bevándorlás megállítására és a magyar érdekek védelmére a brüsszeli csatákban.

Nem olyan emberekre van szükség, akik Brüsszelt képviselik Magyarországon, hanem olyanokra, akik Magyarország érdekeit képviselik Brüsszelben

- fogalmazott a miniszterelnök, aki az EP-választás tétjének nevezte, hogy sikerül-e a bevándorlást támogató európai vezetők helyébe bevándorlásellenes vezetőket választani. Ha nem sikerül, Brüsszelből központi parancsra fogják szervezni a migrációt – mondta, hozzátéve: Brüsszelben újra és újra készülnek tervek arra, hogy Európát kevert népességű kontinenssé tegyék.

A kormányfő arra is felhívta a gazdákat, hogy folyamatosan figyeljék a kamara híradásait arról, milyen kísérletek vannak arra vonatkozóan, hogy külföldiek magyar termőföldhöz juthassanak. Ezzel kapcsolatban azt ígérte, hogy

a kormány csak olyan szabályozást támogat, amely nem teszi lehetővé a magyar termőföld jogi státuszának megváltoztatását.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy kemény tárgyalásokra számít mind Brüsszelben, mind Magyarországon az agrárerőforrások eloszlásáról a kis-, a közepes és a nagyvállalatok között. Álláspontja szerint nem szabad úgy szétosztani a forrásokat, hogy ne maradjon elég lehetőség a kicsi és a közepes agrárszereplőknek, rájuk kell helyezni a támogatások súlypontját.

Orbán Viktor beszédében köszönetet mondott a gazdáknak, hogy az elmúlt években folyamatosan, kiszámíthatóan és nagy erővel támogatták a polgári kormányt, és a nehéz pillanatokban is ott álltak mögötte.

Szavai szerint ma olyan kormánya van az országnak, amelyet a gazdák teljesen a sajátjuknak érezhetnek, ami nem mindig volt így, voltak ugyanis olyan idők, amikor a túlélésért kellett küzdeniük a gazdáknak, és azért kellett harcolniuk, hogy ne húzzák ki a földet a lábuk alól.

Kitért a kormány falufejlesztési programjára is, amely szerinte jelzés arról, hogy a magyar mezőgazdaságnak és természetes közegének is van jövője.

A magyar és az európai gazdaság helyzetét értékelve közölte, elég erősnek látja a magyar gazdaságot ahhoz, hogy az európai viharfelhők ellenére megvédjék a fejlődés lehetőségét.

A magyar az EU leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Magosz-elnök azt mondta, a mezőfalvai szántóföldi napokon a világ legkorszerűbb technológiája és a tettre kész gazdatársadalom sorakozik fel. A rendezvény azt is üzeni, hogy a klímaváltozásra érdemi választ kell adni például korszerű vízgazdálkodással – tette hozzá. Ő is beszélt arról, hogy a vasárnapi választáson mindenkinek ott kell lenni, „mert ezen múlik a jövőnk”.

Harsányi Zsolt, a Megfosz elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a hosszú távú sikerekhez nagyon fontos a mezőgépész-utánpótlás, a képzett fiatalok, akik megfelelően karban tartják a mezőgazdasági gépeket.

New Holland márkájú kombájn a mezőfalvai rendezvényen 2019. május 23-án
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Győrffy Balázs, a NAK elnöke azt mondta, a gazdák alapvetően nem érnek rá fesztiválozni, de szükségük van arra, hogy naprakész információik legyenek a korszerű technológiákról, ezért kezdeményezték a Közép-Európában is egyedülálló szántóföldi napok rendezvényét, vagyis azt „a gazdák igénye szülte”. „Nemzeti érdekünk, hogy a mezőgazdaság az őt megillető helyre kerüljön” – hangoztatta, hozzáfűzve:

a magyar az egyik leggyorsabban fejlődő mezőgazdaság az EU-ban, de ez csak akkor tartható fenn, ha nem válnak valóra az uniós agrárforrások elvonására vonatkozó tervek, amelyek ellen petíciót indított a NAK és a Magosz.

A NAK és a Megfosz közös eseménye az ország legnagyobb szántóföldi rendezvénye, ahol két napon át várják az agrárszakma iránt érdeklődőket például gépshow-val, erdészeti konferenciával, növénytermesztés-technológiai bemutatóval és gazdálkodói kerekasztallal.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén a Fejér megyei Mezőfalván 2019. május 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!