Járvány

2021.03.02. 13:58

Oroszország augusztusra érheti el a kollektív immunitást

Oroszország augusztusra érheti el a kollektív immunitást – jelentette ki Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a TASZSZ által kedden közölt interjújában.

Golikova szerint a korlátozó intézkedések feloldásához szükséges kollektív (nyáj-) immunitás eléréséhez 60 százalékos lakossági átoltottság szükséges. Ez a vakcináció jelenlegi tempója és az oltópontok számára szaporodásának mostani sebessége mellett a járványügyi matematikai modell szerint augusztusra várható.

A járvány elleni védekezésért felelős helyettes kormányfő „bizalomkeltőnek” nevezte, hogy csökken az új megbetegedések száma, de úgy vélekedett, hogy a számok továbbra is „meglehetősen komolyak”. Arra figyelmeztetett, hogy a fertőzöttek száma a tavasszal szezonálisan megemelkedhet.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 10 565-tel – ez a legalacsonyabb szám október 4. óta – 4 268 215-re emelkedett. A napi növekmény 0,25 százalék, az új esetek 10,1 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 343 279-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 441-gyel 86 896-re nőtt, a felépülteké pedig 14 966-tel 3 838 040-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 111,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 203 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 555 111 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Golikova közölte, hogy a Covid-19 ellen eddig beoltottak mintegy fele 60 évnél idősebb. Elmondta azt is, hogy Moszkva továbbra is óvatosan fog eljárni a légi közlekedési útvonalak újranyitásával, hogy „ne kövessen el ismét hibákat”. Emlékeztetett rá, hogy az első belföldi megbetegedést éppen egy éve észlelték hivatalosan, egy Milánóból hazatért utasnál.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „a demokrácia szabályaival és az önkéntesség elvével ellentétesnek”, valamint „kényszervakcinációnak” minősítette kedden, hogy az EU országaiban oltási útlevelet kívánnak bevezetni. Kifejezte reményét, hogy az intézkedés bevezetése nem jelent majd hátrányos megkülönböztetést az orosz állampolgárok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!