Diplomácia

2020.06.08. 18:09

Oroszország és az emírségek is támogatja az egyiptomi béketervet

Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek is támogatását fejezte ki a hét végén bemutatott egyiptomi béketerv iránt, amelyről utóbbi ország külügyi államminisztere, Anvar Gargás hétfőn azt mondta, egy lépéssel közelebb vihet a politikai megoldás felé Líbiában.

Gargás Twitter-üzenetben kiemelte, hogy az egyiptomi kezdeményezést az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsa (NSC) is támogatja, és sürgette a béketerv által is előírt azonnali tűzszünetet és az idegen milíciák és zsoldosok kivonását Líbiából. Hozzátette: a feleket csakis a politikai megoldás hozhatja közelebb egymáshoz.

Moszkva hétfőn szintén támogatását fejezte ki az egyiptomi béketerv iránt. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a kairói kezdeményezés szolgálhat alapjául a későbbi, hosszútávú tárgyalásoknak, valamint remélték, hogy a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány vezetője, Fájez esz-Szarrádzs konstruktív választ ad a béketervre. A közlemény hangsúlyozta: Halífa Haftar tábornok erői pozitívan reagáltak a kairói kezdeményezésre.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szombaton Kairóban mutatta be líbiai béketervét, amely egyebek közt már hétfőtől fegyvernyugvást írt volna elő, valamint rendelkezik az összes idegen milícia kivonásáról Líbiából, és egy legfelsőbb tanács felállítását javasolja.

Washington a tervet üdvözölte, a nemzetbiztonsági tanács Twitter-oldalának vasárnapi üzenete szerint lehetséges, hogy a kezdeményezés fegyvernyugváshoz vezethet a felek közt, akik visszatérnek tárgyalóasztalhoz.

A tervet nem sokkal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek által is támogatott, Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar erői a héten kiszorultak a líbiai főváros, Tripoli térségéből. A kairói kezdeményezést a nemzetközileg elismert líbiai egységkomány azonnal elutasította.

A hét végén folytatódtak a harcok, és az egységkormány erői, főleg török és katari támogatással, kiszorították Haftar csapatait a főváros térségéből, hétfőn pedig újabb területeket foglaltak vissza. A tripoli székhelyű erők most már Szirt várost vették célba, amelyet ha elfoglalnak, még könnyebben tudnak kelet felé haladni tovább, és elfoglalni kulcsfontosságú olajipari létesítményeket.

Szirt polgármestere, Muhtár al-Madáni felszólította a harcoló feleket, kíméljék meg a civileket, újságíróknak pedig hozzátette, hogy vasárnap este az ágyúzásban már találat ért egy lakóházat, és hét ember meghalt, köztük nők és gyerekek is.

Fathi Básaga, az egységkormány belügyminiszterre azt mondta, Tripoli csakis Szirt, valamint a tőle délre található dzsufrai légibázis visszafoglalása után hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni.

Washington a múlt hónapban azzal vádolta Moszkvát, hogy a dzsufrai bázisra legalább 14, Haftart támogató zsoldosokat szállító orosz repülőgép érkezett. Az állítást az orosz kormány visszautasította.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta egymással rivalizáló fegyveres milíciák harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért. A konfliktust az utóbbi hónapokban tovább bonyolította külföldi hatalmak beavatkozása. A török segítségnek köszönhetően a kormányerők jelentős sikereket értek el. Haftart Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Oroszország támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!