Konfliktus

2021.01.16. 07:06

Oroszország kivonja katonai tanácsadóit a Közép-afrikai Köztársaságból

Kivonja katonai tanácsadóit a Közép-afrikai Köztársaságból Oroszország, amely a lépésről pénteken értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét.

A mintegy 300 katonai oktató a kormányhadsereg kiképzését végezte. Az orosz ENSZ-misszió a Biztonsági Tanácshoz intézett levelében azt írta, a választások előtt és alatt nyújtott támogatás befejeződött.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Az országban december 27-én tartottak elnök- és parlamenti választásokat, amelyek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, és a múlt héten elfoglalták a fővárostól mintegy 700 kilométerre található Bangassou városát.

A lázadók pénteken rátámadtak az országban állomásozó ENSZ-erőkre. Az eset a fővárostól, Banguitól 200 kilométerre északkeletre fekvő Grimari településnél történt. Az összecsapásban egy burundi katona meghalt, két bangladesi megsebesült.

Az orosz erők távozását követően az ország hadseregét a felkelők elleni harcokban ruandai, francia és ENSZ-katonák támogatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!