Járvány

2020.04.03. 16:10

Oroszország orvosokat és egészségügyi felszerelést küld Szerbiába

Az orosz légierő repülőgépei 11 járattal szakembereket és felszerelést szállítanak Szerbiába a koronavírus-járvány elleni védekezéshez – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. A Rosszija 24 hírtelevízió közlése szerint az első gépet már útnak is indították.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter utasítására az orosz légierő egy Il-76-os szállítógépekből álló repülőcsoportot hozott létre a Cskalovszkij katonai reptéren. Ez nyolc, korszerű eszközökkel felszerelt egészségügyi csoportot, valamint kórokozók elemzésre alkalmas és fertőtlenítő eszközökkel ellátott radioaktív, biológiai és vegyvédelmi szakembereket szállít a Szerb Köztársaságba.

Oroszország, ahol eddig mintegy 4200 igazolt fertőzöttet azonosítottak, hasonló támogatást nyújtott Olaszországnak, és az Egyesült Államokba is küldött egy rakomány orvosi berendezést és védőfelszerelést, amelyet fele-fele arányban orosz és amerikai forrásból fedeztek.

Putyin pénteken arra utasította az orosz kormányt, hogy április 10-ig biztosítsa az egyéni védőeszközök és a fertőtlenítő szerek gyártásának felgyorsítását, kiszállítását és a tartalékképzést belőlük, valamint új tesztrendszerek kifejlesztését. Az elnök elrendelte, hogy a kabinet folytasson operatív és hiteles tájékoztató és felvilágosító tevékenységet a koronavírus-járvány terjedésével kapcsoltban.

Az elnöki utasítás értelmében a kormánynak biztosítania kell az ingyenes hozzáférést az oroszországi internetes eszközökhöz egyebek közt az online gyógyszerrendelés, az állami szolgáltatások és a távoktatás igénybe vételéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!