Szíria

2021.02.17. 17:29

OSDH: dzsihadisták szabadon engedtek egy amerikai újságírót

A közvetítőket nem azonosították.

Szabadon engedte az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány területén elrabolt Bilal Abdil Karim amerikai újságírót több mint fél év után a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet – jelentette szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A térségben kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a HTS – amelynek élén a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként tevékenykedő Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll – „egy sor befolyásos ember közvetítése” után döntött így. A közvetítőket nem azonosították.

Az újságírót Idlíb északi részén fogták el tavaly augusztusban, miután interjút készített az iszlamista csoport által elkövetett kínzásokról.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában; a térség egy részét a HTS, valamint más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!