OTTHON

2017.09.22. 07:26

Ősszel tárgyalja a kormány a csok kibővítésének lehetőségeit

A csok bevezetése óta már csaknem 51 ezren éltek a lehetőséggel, többségük, mintegy negyvenezer család az utóbbi másfél évben folyamodott a támogatásért.

Milliókkal segíti az állam a családi otthonteremtést

2015. július 1-jével indította útjára a kormány a családi otthonteremtési kedvezményt (csokot), amely a korábbiaknál szélesebb körben segíti elő a fiatal családok lakáscéljainak megvalósítását. Az új építésű otthonokra jelentős segítséget ad az állam.

Minden ötödik család a 10 millió forintos, a legalább há­rom­­gyermekeseknek vagy ennyi utódot tervezőknek szóló csokot kérelmezte – közölte a szaktárca. Az új lakás építésére vagy vásárlására szóló kérelmek kétharmada érkezett nagycsaládosoktól. Ők összesen csaknem 74 milliárd forintot kaptak (átlagosan 9,2 milliót), vagyis a két év alatt folyósított támogatási összeg több mint felét. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy ebben a formában 136 milliárd forintot kaptak mostanáig a családok.

Sokan kezdtek új ház építésébe, az adatok szerint folyamatosan nő a bejelentett és elkészülő családi otthonok száma. A lakásépítési engedélyek növekedése az építőiparon belül 7 százalék volt az elmúlt öt év átlagában, ez a becslések szerint 2017-ben 10-12 százalékra emelkedik – mondta korábban Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár.

Szakértők szerint a kisebb településeken az alacsonyabb telekárak miatt jóval többet érhetnek az állami támogatások egy családi ház építése esetén, mint egy nagyvárosban – mondta korábban Balogh László, az egyik ingatlanforgalmazó portál vezető gazdasági szakértője. Erre utalhat az is, hogy a használt házak árai a kisebb falvakban stagnáltak, a nagyobb városokban viszont csaknem 10 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Az áremelkedés hátterében az áll, hogy miközben a kereslet a meglévő házakra másfélszeresére nőtt, addig a piacuk csak 17 százalékkal bővült. Több felmérés szerint az idei telekadásvételek jóval több mint fele Pest megyében zajlott, amelyet a sorban Budapest és Győr-Moson-Sopron megye követ.

A kormányzatnak két célja volt az otthonteremtési programmal, a gazdasági növekedés felgyorsítása mellett minél több család otthonhoz juttatása – mondta Hornung Ágnes államtitkár.

Használt lakásokra is igényelhető lesz

A családi otthonteremtési kedvezmény őszi kormányzati értékelésekor szóba kell hozni, hogyan lehet növelni a támogatást használt lakások vásárlása esetében – mondta korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 300 ezer eladó használt lakás van az országban, fele beköltözhető állapotban van.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Borítókép: Halfpoint / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!