rendkívüli helyzet

2018.11.25. 10:28

Ostromállapot alakult ki Párizsban

Az üzemanyagadó emelése ellen tüntetők a Champs-Elysées-t is elbarikádozták, a rendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlatnak.

Nearly 8,000 "Yellow Vest" demonstrators were present in the capital for a live national rally. Concentrated on the Avenue des Champs-Elysées, which was the scene of violent clashes, they were repelled by water cannons and tear gas. Paris, November 24, 2018. Prčs de 8.000 manifestants de "Gilets jaunes" étaient présents dans la capitale pour un rassemblement national sous tension. Concentrés sur l'avenue des Champs-Elysées, qui ont été le théâtre d'affrontements violents, ils ont été repoussés par des canons ŕ eau et des gaz lacrymogčnes. Paris, 24 novembre 2018.

Forrás: AFP

Fotó: DENIS MEYER / HANS LUCAS

Megbénították Párizs közlekedését az üzemanyagadó emelése ellen tüntetők – olvasható az Echo TV oldalán. A Champs-Elysées sugárúton barikádot is építettek; a rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével próbálta feloszlatni a tömeget. A francia belügyminiszter a szélsőjobboldalt vádolta az erőszak miatt. A tüntetőket jobb- és baloldali pártok is támogatásukról biztosították, a mozgalom azonban semmilyen politikai képviseletet nem fogad el.

Franciaországban egy hete tartanak a tiltakozó akciók az üzemanyag adójának emelése miatt. Eddig autópályákon, forgalmasabb útkereszteződésekben, benzinkutaknál, repülőtereknél, pályaudvaroknál és olajfinomítóknál építettek úttorlaszokat, szombatra pedig meghirdették eddigi legnagyobb akciójukat, Párizs elfoglalását.

Almássy Ferenc Franciaország-szakértő az Echo TV Híradójának különkiadásában elmondta, hogy Macron francia elnök nem tudja kezelni ezt a helyzetet. A tömeg azt akarja, hogy Macron lemondjon, mivel úgy látják, hogy az elnök nem foglalkozik eleget a franciák problémájával – hangsúlyozta. Hozzátette: ez a vesztesek Franciaországa, aki most tüntet.

https://stream.echotv.hu/videos/2018/11/1080/20181124_hirado_almassy.MP4

Borítókép: Álarcos tüntető Párizs híres sugárútján, a Champs-Elysée-n, háttérben a Dialadív

AFP/DENIS MEYER / HANS LUCAS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!