zavar

2019.06.09. 18:51

Ötszáz tüntetőt vettek őrizetbe Kazahsztánban

Azzal gyanúsítják őket, hogy destabilizálni próbálták a vasárnapi előrehozott elnökválasztás folyamatát.

„Rendbontási kísérletek voltak Almati és Nur-Szultan utcáin radikális beállítottságú elemek részéről engedéllyel nem rendelkező megmozdulások szervezésével és megtartásával” – mondta Marat Kozsajev, a kazah belügyminiszter első helyettese. Mint elmondta, a rendvédelmi szerveknek sikerült elhárítaniuk azutak lezárást és a közlekedés megbénulását a belvárosban. „Minden intézkedést a törvények szigorú betartásával foganatosítottak. A rendbontók őrizetbe vételénél különleges eszközöket nem vetettek be” – fűzte hozzá.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója szerint a fővárosban, Nur-Szultanban a rendőrség erőt alkalmazott a tüntetők szétkergetéséhez. Sajtóértesülések szerint délután több ezren tüntettek. A Twitteren képeket és videókat tettek közzé a rendőrség közbeavatkozásáról. Az egyik beszámoló szerint a rendfenntartó erők az embereket autóbuszokba kényszerítették. A kazah belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett korábban, még száz őrizetbe vett személyről beszélt.

A tiltakozók egyebek mellett azt skandáltak, hogy „szabadság”, és elmondták, nem ismerik el legitimnek az elnökválasztást, mivel szerintük kevés volt az idő a megszervezésére és a jelöltek programjának megismerésére.

Kazahsztánban vasárnap előrehozott elnökválasztást tartottak. A szavazóhelyiségek időközben bezártak, az első előrejelzésekre az este folyamán lehet számítani. Azért kellett a tervezettnél korábban megtartani a választást, mert Nurszultan Nazarbajev két és fél hónappal ezelőtt meglepetésszerűen lemondott az államfői posztról.

A mintegy 18 millió lakosú közép-ázsiai országban csaknem 10 millió választópolgár fejezheti ki véleményét az urnáknál. A választás legnagyobb esélyese Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök, akit Nazarbajev nevezett ki utódjául. Vele szemben hat, Kazahsztánban is alig ismert jelölt indult.

Tokajev „valódi, nyílt és igazságos” választást ígért. A korábbi választásokat azonban nyugati megfigyelők sem szabadnak, sem tisztességesnek nem találták. Emberi jogi szervezetek szerint Kazahsztánban elnyomják az ellenzéket és a másként gondolkodókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!