Ország-világ

2020.07.15. 08:54

Öttel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3126-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 541 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 45%-a budapesti. 125 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen − közölte a koronavirus.gov.hu szerdán reggel.

Szerdától életbe léptek a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk.

Forrás: koronavirus.gov.hu

A külföldi az országokat három piros, sárga, zöld kategóriába soroltuk. A sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen ( közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérsékletmérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 darab negatív, piros jelölésű ország esetén 2 darab negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.

Az országok besorolását a kormány illetve az országos tisztifőorvos hetente felülvizsgálja és a járványügyi helyzetnek megfelelően szükség esetén módosítja.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe alapján eddig Budapesten (1997) és Pest megyében (645) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (308), Zala (262) és Csongrád-Csanád megye (117), a sor végén pedig Tolna megye áll (13).

Az elhunytakkal kapcsolatos további adatok ezen a linken érhetők el.

Borítókép: ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!