mérföldkő?

2017.11.13. 21:02

Ötvenezer terrorista propagandavideót törölt a YouTube

A felvételeken szereplő egykori hitszónok dzsihadista propagandája amerikai terroristák egész nemzedékére volt hatással.

Valamennyi videófelvétel a terrorizmusra buzdító egykori hitszónok, Anvar al-Avlaki erőszakot hirdető beszédeit, terrorizmusra buzdító „prédikációit” tartalmazta. Al-Avlaki jemeni születésű amerikai állampolgár volt, aki 2011-ben dróntámadás áldozata lett Jemenben.

Al-Avlaki egyes videói azonban változatlanul megtalálhatók a videómegosztón. Ezek az iszlámról, az iszlám vallás történetéről szólnak.

A YouTube döntését a The New York Times című napilap – amely elsőként figyelt fel a videók eltűnésére – mérföldkőnek nevezi, emlékeztetve arra, hogy al-Avlaki dzsihadista propagandája amerikai terroristák egész nemzedékére volt hatással. A lap megemlíti a 2009-ben a texasi Fort Hood katonai támaszponton elleni támadás elkövetőjét, Nidal Haszant, a 21 éves Dzsohár Carnajevet, a 2015-ös bostoni maraton merénylőjét, vagy a kaliforniai San Bernardinó-i és a floridai Orlandó-i tömegmészárlások elkövetőit. Valamennyien tanulmányozták a világ legnépszerűbb videómeosztójaként ismert YouTube-on fellelhető al-Avlaki beszédeket.

Az idén ősszel még több mint 70 ezer al-Avlaki-videó volt megtalálható a portálon, november elejére azonban ez a szám 18600-ra csökkent. Ezek az iszlám vallásról, a vallás történetéről, al-Avlaki életéről, vagy a halálának körülményeit taglaló vitákról szólnak.

Hitszónokból körözött terrorista

Al-Avlaki jemeni szülők gyermekeként az Egyesült Államokban született. Ismert hitszónok volt a coloradói Denverben, a kaliforniai San Diegóban, majd az amerikai főváros, Washington DC egyik virginiai elővárosában. 2002-ben Londonba költözött, ahol egyre inkább meggyőződésévé vált, hogy az Egyesült Államok háborúban áll a muszlimokkal, akiknek vallási kötelességük felvenni a harcot ez ellen.

Miután kiderült – és bizonyítékokkal is alátámasztották -, hogy 2009-ben fiatal nigériaiakat toborzott és képzett ki arra, hogy felrobbantsanak egy repülőgépet Detroit felett, Barack Obama akkori amerikai elnök a körözött terroristák listájára helyeztette őt.

Anvar al-Avlakit az al-Kaida nevű terrorszervezet három másik tagjával együtt Obama elnök utasítására 2011-ben dróntámadással likvidálták Jemenben. Ez sokak szemében „mártírrá” tette őt és a YouTube megosztón egyre több és több al-Avlaki beszéd jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!