feszültség

2019.07.16. 12:59

Pakisztán több hónap után megnyitotta légterét

A korlátozás február vége óta volt érvényben.

Pakisztán kedden bejelentette, hogy több hónapos korlátozás után teljesen megnyitja légterét a polgári légi forgalom előtt.

A légteret azonnali hatállyal megnyitjuk a civil légi közlekedés minden formája előtt

– mondta a pakisztáni polgári repülési hatóságok szóvivője.

Hozzátette, hogy az Indiából induló, nyugat felé – például Európa, Közép-Ázsia irányába – tartó és a pakisztáni légtéren áthaladó járatokra vonatkozó korlátozásokat feloldották.

Iszlámábád az indiai-pakisztáni diplomáciai feszültség hatására február 27-én jelentette be, hogy teljesen lezárja légterét.

A két szomszédos atomhatalom a háború szélére sodródott azt követően, hogy február 14-én egy pakisztáni székhelyű szélsőséges csoport merényletet hajtott végre Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén. A támadásban egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos erejének – több mint negyven tagja vesztette életét. A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott a területért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak.

Pakisztán március elején részlegesen megnyitotta légterét, de a pakisztáni-indiai határon fekvő, nagy kiterjedésű légifolyosóra vonatkozóan fenntartotta a korlátozásokat. A döntést az egyébként is veszteséges pakisztáni légitársaság, a Pakistan International Airlines (PIA) is megsínylette anyagilag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!