botrány

2017.12.16. 08:07

Pár napon belül leválthatják a perui államfőt

A parlament alkotmányos vádeljárást indított a korrupcióba keveredett Pedro Pablo Kuczynski ellen.

Alkotmányos vádeljárást indított a perui parlament pénteken Pedro Pablo Kuczynski államfő ellen, ami akár napokon belül a korrupciós botrányba keveredett vezető elmozdításához vezethet.

Az ötórás parlamenti vita után az ülésteremben jelenlévő 111 képviselő közül 93-an támogatták a vádeljárás elindítását. Kuczynski elmozdításáról öt nap múlva, december 21-én szavaz a parlament. A perui alkotmány szerint az államfő leváltásához 87 képviselő támogatása szükséges a 130 fős törvényhozásban. Kuczynski leváltása esetén az alelnök, Martin Vizcarra veszi át az ország irányítását.

Az ellenzék azért kezdeményezte az alkotmányos vádeljárás megkezdését, mert szerinte Kuczynski erkölcsileg alkalmatlanná vált az államfői tisztség betöltésére, miután kiderült, hogy a hozzá közel álló cégek is több millió dollárt kaptak a Latin-Amerika eddigi legszerteágazóbb, számos térségbeli vezető bukásához vezető korrupciós botrány kulcsszereplőjétől, az Odebrecht brazil építőipari óriástól. Az Odebrecht a perui kongresszusnak címzett egyik dokumentumában szerdán elismerte, hogy 4,8 millió dollárt utalt át a szóban forgó cégeknek 2004 és 2013 között.

Kuczynski csütörtökön elismerte ugyan, hogy tulajdonosa volt az egyik olyan cégnek, a Westfield Capitalnak, amelynek az Odebrecht pénzt utalt, de közölte, hogy amíg közhivatalt töltött be, nem vett részt a vállalat irányításában, és visszautasította, hogy törvénytelenséget követett volna el. Közölte, hogy fel fogja fedni az őt érintő banktitkokat, és válaszolni fog a parlament és a főügyészi hivatal kérdéseire meghallgatásán.

A dokumentumok szerint az Odebrecht 782 ezer dollárt utalt át a Westfield Capitalnak 2004 és 2007 között. Akkoriban az Odebrecht egy jelentős autópálya-építési pályázatot nyert Peruban, Kuczynski pedig fontos kormányzati tisztséget töltött be. Az államfő szerint a szóban forgó összeget üzleti partnere vette át, és nem ő, ráadásul ezt a szabályoknak megfelelően bevallotta az adóhatóságnak. A szóban forgó üzleti partner tulajdonában volt azonban a Fist Capital nevű vállalat is, amely négymillió dollárt kapott ugyanettől a brazil cégtől.

A 79 éves volt Wall Street-i bankárt, Kuczynskit tavaly választották elnökké, és kampányának legfőbb ígérete a korrupció elleni harc, illetve a politikai stabilitás megteremtése volt Peruban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!