Bevándorlás

2018.09.20. 17:58

Párizs legelegánsabb negyedében nyílt új befogadóközpont menedékkérőknek

Új befogadóközpont nyílt menedékérők és menekültek számára a héten Párizs XVI. kerületében két évvel azután, hogy ugyanitt, a francia főváros legelegánsabb negyedében egy hajléktalanszálló megnyitása heves tiltakozásokat váltott ki.

A Boulevard Exelmans egyik régi laktanyájában létrehozott szálláshelyen 150 menedékkérő kap helyet – jelentette be csütörtökön a helyszínen Michel Cadot párizsi prefektus.

„A laktanyában néhány héttel ezelőttig csendőrcsaládok laktak, de az államnak már nem volt rá szüksége a csendőrség elszállásolásához”

- jelezte a prefektus, hozzátéve, hogy átmeneti megoldásról van szó, miután az épületet 2020 végén az állam átadja a fővárosi önkormányzatnak, amely szociális lakásokat alakít ki benne.

Két évvel ezelőtt a XVI. kerületi polgármester és helyiek részéről heves tiltakozást váltott ki egy hajléktalanszálló megnyitása ezen a környéken. Két évvel később az állam és a város úgy gondolja, hogy a korábbi tiltakozások, amelyeket két gyújtogatás is követett a szállón, nem fognak megismétlődni. „A kiválasztott helyszín nem okoz semmilyen problémát a környéken lakóknak, és a létesítmény részt kíván venni a negyed életében” – hangsúlyozta a prefektus.

Ian Brossat, Párizs lakhatásért felelős alpolgármestere szerint ma már „a hajléktalanszálló miatt sem panaszkodnak az elegáns negyed lakói, akik közül többen önkéntesnek álltak”. Elmondása szerint Párizs „kiegyensúlyozási politikára” törekszik, mert „nem lehet, hogy egyik oldalon a szegények, másikon pedig a gazdagok gettója” alakuljon ki.

A menekültszálló megnyitása egyénként nem teljesen meglepetés, a párizsi önkormányzat tavaly novemberben jelentette be, hogy egy új befogadóközpontot nyit a laktanyában. A főváros környéki Ile-de-France régióban az idénre tervezett 1200 új szálláshelyből 944-et már átadtak. „Eljött az ideje, hogy véget vessünk annak a gyakorlatnak, hogy nyaranta a sportlétesítményeket foglaljuk el az utcán táborozó migránsoknak” – mondta a prefektus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!