Bundestag-választás

2021.09.27. 16:48

Párizs reméli, hogy mielőbb erős kormány lesz Németországban

Franciaország reméli, hogy mielőbb egy erős német kancellárt tudhat maga mellett annak érdekében, hogy az Európai Unió előre tudjon lépni a jövő évi francia elnöksége idején – jelentette ki hétfőn a francia Európa-ügyi államtitkár a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások másnapján.

– A francia érdek az, hogy mielőbb erős német kormány jöjjön létre – hangsúlyozta Clément Beaune a France2 közszolgálati televízióban a Németországban megkezdett és várhatóan nehéz koalíciós tárgyalások kapcsán. Az államtitkár jelezte, hogy az informális egyeztetések már megkezdődtek a német politikai pártokkal annak érdekében, hogy megismerjük egymást, és gyorsan együtt tudjunk dolgozni, amint megalakul az új kormány Berlinben.

Az érintett pártok valamennyien elkötelezett, vállaltan Európa-barátok – emelte ki a francia kormánytag. Ugyanakkor a költségvetési és a védelmi kérdésekben a német politikusok nem ugyanúgy gondolkodnak, mint a párizsi vezetők.

– Lesznek különbségek és nehézségek időnként a tárgyalásokban Franciaországgal a következő hónapokban – ismerte el Clément Beaune.

– Kétségtelenül könnyebb a szociáldemokratákkal egyeztetni beruházási kérdésekről vagy a költségvetési szabályokról, de egyszerűbb a CDU-val a védelmi és a biztonsági kérdésekről tárgyalni.

Az új német kancellár hivatalba lépéséig elemzők szerint Emmanuel Macron francia elnök európai szinten erősebb pozícióba kerülhet.

– De ha Európában valaki egyedül erős, az semmire sem jó, mert nem tud reformokat indítani a beruházásban, a gazdaságban, az energiában európai partnerek nélkül – hívta fel a figyelmet az Európa-ügyi államtitkár.

Az Európai Unió jövő év első felében esedékes francia elnöksége alatt Emmanuel Macron több területen is reformokat szeretne kezdeményezni, egyebek mellett az európai minimálbér bevezetéséről és a digitális óriáscégek európai szintű szabályozásáról.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint, azonban a szoros eredményre hivatkozva a CDU/CSU is a kormányalakítás szándékával vág neki az új törvényhozási ciklusnak. Bármelyik oldal alakít kormányt, csak más pártok, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) bevonásával tudja megtenni. Mindkét tábor karácsonyra ígéri a kormányátalakítást, közvetlen azelőttre, hogy január 1-től Franciaország átveszi az uniós elnöki tisztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!