hongkongi események

2019.08.19. 07:04

Peking felszólította Kanadát, hogy ne avatkozzon Kína belügyeibe

Peking felszólította vasárnap Kanadát, hogy a hongkongi események kapcsán azonnal hagyjon fel a beavatkozással Kína belügyeibe – olvasható az ottawai kínai nagykövetség honlapján.

A felhívás azután látott napvilágot, hogy szombaton Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közös nyilatkozatban szólította fel a hongkongi hatóságokat, tanúsítsanak mértékletességet, és tartózkodjanak az erőszak alkalmazásától a tüntetések résztvevőivel szemben.

Kína ottawai nagykövetségének szóvivője – a diplomáciai képviselet honlapján is olvasható – közleményében kiemelte, hogy Kanadának tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogi normákat, így nem szabad beavatkoznia Hongkong belügyeibe.

Úgy fogalmazott: az immár tíz hete tartó tüntetések „szélsőséges erőszakba torkolltak”, s az ilyesmivel szemben egyetlen, felelősségtudattal rendelkező kormány sem ülhet karba tett kézzel.

A hivatalos adatok szerint Hongkongban 300 ezer kanadai lakik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!