13 éves a trend

2019.06.21. 10:04

Példátlan rekordot állított fel a Fidesz

2006 júniusában vették át a vezetést a közvélemény-kutatásokban a mostani kormánypártok az MSZP-től, és azóta sem tudta egyetlen ellenzéki párt sem letaszítani az első helyről a Fidesz-KDNP-t, sőt, megszorítani sem.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

13 évvel ezelőtt látott napvilágot utoljára olyan közvélemény-kutatás Magyarországon, amiben a Fidesz-KDNP szövetség csupán a második helyen állt. 2006 júniusában vették át a vezetést a mostani kormánypártok az MSZP-től, és azóta sem tudta egyetlen ellenzéki párt sem letaszítani az első helyről a Fidesz-KDNP-t, sőt, megszorítani sem – hívja fel a figyelmet az Origo cikke.

Egyedülálló rekordot állított fel a Fidesz-KDNP pártszövetség Magyarországon és Európában azzal, hogy immár 13 éve vezeti a közvélemény-kutatásokat.

Legutoljára 2006 júniusában jelent meg olyan országos felmérés hazánkban, ami nem a jobbközép pártszövetség előnyét mutatta.

A Tárki még a Századvéggel közösen azt közölte 2006. június 8-án, hogy a szavazásra jogosultak 38 százaléka szavazna az MSZP-re és 29 százaléka a Fideszre, míg a pártot megnevezők, de részvételi szándékukat nem feltétlenül biztosra ígérők 50 százaléka az MSZP-t, 38 százaléka a Fideszt támogatná szavazatával.

Pár nappal később, június 14-én a Marketing Centrum hozta nyilvánosságra június elején készült országos felmérését, amely szerint az MSZP májusi 42 százalékos támogatottsága 33 százalékra esett vissza, míg a Fidesz májusi 31 százalékos támogatottsága 36 százalékosra nőtt.

A felmérés szerint június elején az SZDSZ 5 százalékos, az MDF pedig 3 százalékos támogatást tudhatott a magáénak. Ezzel a kutatással pedig kezdetét vette a Fidesz mai napig tartó fölénye a népszerűségi listákon.

Nagyon elhúzott a Fidesz

Június végén pedig már a Szonda Ipsos és a Medián is arról tájékoztatott, hogy az akkori legnagyobb ellenzéki párt átvette a vezetést. Az előbbi intézetnél a biztos pártválasztók körében a Fidesz 46, az MSZP 42 százalékon állt, míg az MDF 4 és az SZDSZ pedig 3 százalékon állt.

A Szonda Ipsos felmérésének az érdekessége az volt, hogy a KDNP-t ekkor még külön mérték, így a Fidesz előnye ennél is nagyobb, ötszázalékos volt.

A Mediánnál június végére nagyon ellépett a Fidesz azzal, hogy támogatottsága a választani tudó biztos szavazók körében 51 százalékra nőtt,

míg a megkérdezettek 39 százaléka az MSZP-re, az SZDSZ-re és az MDF-re pedig egyaránt 4 százalékuk voksolt volna.

2006 júniusában tehát olyan trendforduló történt, ami a mai napig kitart.

Soha nem látott magasságok

2007 februárjában az MSZP kicsit faragott a hátrányából, de még ez is azt jelentette, hogy a Fidesz 47 százalékon állt a biztos szavazók körében, míg a szocialisták 37 százalékon.

Ezt követően ismét nyílt az olló az akkori két legnagyobb párt között, 2008 novemberében a Fidesz már 22 százalékpont előnnyel vezetett az akkor még kormányzó MSZP előtt.

A gazdasági válság kezelésében hibát hibára halmozó Gyurcsány-kormány teljesítménye miatt aztán az MSZP támogatottsága pár hónap alatt teljesen összeomlott, és 2009 nyarára már csak 17 százalékon álltak a biztos szavazók között.

A 2010-es országgyűlési választás a Fidesz-KDNP szövetség kétharmados győzelmét hozta, ami a korábbi évek közvélemény-kutatási trendjei alapján nem volt nagy meglepetés. Ezt követően a kormánypártok támogatottsága extrém magasságba emelkedett.

2010 novemberében a Tárki a biztos szavazók között 73 százalékos eredményt mért a Fidesznek.

Ezt természetesen nem lehetett tartósítani, már csak azért sem, mert az MSZP által hátrahagyott csődközeli gazdasági helyzetet kellett kezelnie a Fidesznek.

Hullámzások

Ennek ellenére igazán nem tudta az ellenzék megközelíteni a Fideszt. 2012-ben volt a legkisebb a különbség, de a Fidesz még ekkor is 38-31-re vezetett. 2012 közepétől kezdve aztán újra szárnyalni kezdett a Fidesz támogatottsága. Mindennek oka a sikeres gazdasági stabilizáció volt, valamint, hogy a reálbérek is elkezdtek növekedni párhuzamosan a munkanélküliségi ráta csökkenésével.

Az igazi fordulatot 2013 hozta el a rezsicsökkentéssel, valamint a dunai árvíz kimagaslóan jó kezelésével. Mindennek eredményeként a Fidesz több mint 50 százalékos támogatottsággal érkezett meg a 2014-es országgyűlési választási kampányba.

A 2014-es országgyűlési választáson ismételten kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP, az ellenzék pedig újfent összeomlott, és belháborúkba menekült. A választást követő hónapokban stabilan 50 százalék fölött volt a Fidesz, ami hatalmas győzelmet eredményezett az önkormányzati választáson.

Ezután a Jobbik fokozatosan átvette a legerősebb ellenzéki párt szerepét, de 30 százalék fölé ők már egyszer sem tudtak menni. A szocialistákkal elszipkázott szavazók segítségével is csak 28 százalék volt a csúcs, ahova eljutottak (2015 nyarán mérte ezt a Nézőpont Intézet).

Befagyott erőviszonyok

2015 nyarától a Fidesz ismét erősödött, és ekkortól már egyszer sem fordult elő, hogy húsz százalékpontosnál kisebb előnyben legyen a kormánypárt az MSZP-vel és a Jobbikkal szemben.

Ezt követően már nem tudtak közelebb férkőzni az ellenzéki pártok a Fideszhez, így a 2018-as országgyűlési választáson ismételten kétharmados többséget szereztek a kormánypártok.

Az azóta eltelt időszakban semmilyen érdemi változás nem történt a pártok támogatottságában, majd a május 26-i EP-választáson ismételten történelmi győzelmet aratott a Fidesz.

Az elmúlt 13 évben tehát végig magabiztosan vezetett a Fidesz, 10 százalék körüli különbség is csak elvétve fordult elő, ennél általában jóval nagyobb volt a kormánypártok előnye.

Mivel a Fidesz most már lassan másfél évtizede áll az élen, teljesítménye Európában is egyedülállónak számít.

Ez még Merkelnek sem sikerült

Németországban az Angela Merkel vezette CDU-nak sikerült majdnem megközelítenie a Fidesz rekordját, de csupán egy bő 10 éves folyamatos vezetést mondhat magáénak. A Kereszténydemokrata Unió 2006 októberében vette át a vezetést a szocdemektől, és egészen 2017. február elejéig volt a legnépszerűbb párt.

A Fideszéhez hasonló teljesítményt ért el a szlovákiai szociáldemokrata Smer.

Bár Szlovákiában a felmérések sok esetben eléggé megbízhatatlanok, de nagyjából 2005-től egészen a mostani EP-választásig Robert Fico pártja állt az élen. Ők azonban ennek ellenére bukták el a választást, és 2010-ben ellenzékbe szorultak.

Persze Svédországban, vagy éppen Nagy-Britanniában volt példa arra, hogy egy párt hosszabb ideig volt az élen, mint a Fidesz, azonban pár évtizede még nem készültek olyan rendszeresen közvélemény-kutatások, mint napjainkban, így szakmai szempontból nem is lehet összehasonlítani az akkori időket a 2000 utániakkal.

Napjainkban szinte naponta láthatjuk az erőviszonyok változását, míg korábban sokszor hónapokig egyetlen kutatást sem készítettek. Mindennek fényében is világosan látszik, páratlan teljesítmény a hazai kormánypártok részéről, hogy 13 éve nem találtak legyőzőre.

Borítókép:

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszél a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án.

MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!