Ország-világ

2021.01.13. 09:18

Politizálni kezdett a Twitter

A Trump fiókját felfüggesztő közösségi oldal korábban tartózkodott a beavatkozástól.

A 2016-os amerikai elnökválasztás óta szüntelenül vita folyik arról, hogy a közösségi médiaplatformoknak feladatuk-e vagy sem a felületeiken megjelenő – elsősorban politikai jellegű – üzenetek szűrése, illetve moderálása – írja a Magyar Nemzet. A választópolgárokra akkoriban ráömlő álhírcunami és a manipulált médiatartalmak egyértelműen azt jelezték, hogy a Facebooknak és a Twitternek egyaránt lépnie kell, a megfelelő jogi környezet hiánya miatt azonban a szilícium-völgyi technológiai konszernek úgy döntöttek, az új tapasztalatok alapján saját belátásuk szerint alakítják a közösségi média jövőjét. Csakhogy tavaly novemberben jött az újabb elnökválasztás, amely során nyilvánvalóvá vált:

saját belátásuk szerint moderálni elsősorban annyit jelent, hogy szinte kizárólag a saját politikai preferenciájukkal ellentétes politikai szereplőket vetik alá cenzúrának.

Felértékelődött a mikroblog jelentősége

Ennek elsősorban a 2006 márciusában létrehozott Twitter esetében van igazán jelentősége, hiszen Donald Trump leköszönő amerikai elnök a politikai kommunikáció első számú üzenőfüzetévé változtatta a mikroblogot: elnöksége alatt többször előfordult, hogy a Twitteren keresztül jelentett be fontos bel- és külpolitikai döntéseket, de politikai ellenfeleinek is gyakran üzent a mikroblogon keresztül. A tekintélyes Twiplomacy kutatócsoport szerint a világ vezetői közül, például a követők számában mára mindenkit maga mögé utasított. Nem meglepő tehát, hogy számos elemzés született az elmúlt években, amelyek Trump Twitter-használatát ahhoz hasonlították, ahogy Franklin D. Roosevelt a rádiót, John F. Kennedy pedig a televíziót használta fel az elnökválasztási kampány során.

A korábbi elnökök egyszer és mindenkorra megváltoztatták a politikai kommunikációt azáltal, hogy új technológiai eszközökre támaszkodtak, és a tömegek megszólításában általuk alkalmazott módszer átvételére kényszerítették a barátaikat és az ellenfeleiket is.

Kölcsönösen előnyös viszony

Donald Trump számára tehát rendkívül fontos volt a Twitter, hiszen – ahogy azt számos elemzés kifejti – a közösségi hálózatot felhasználva, a vele szemben általában ellenséges hagyományos médiumokat megkerülve juttatta el – a többnyire rendkívül egyszerű – üzeneteit a választópolgárokhoz. Trump elnöksége négy éve alatt gyakorlatilag bármit tett közzé, az perceken belül vezető hír lett a világ leglátogatottabb hírportáljain. Ezzel pedig nem csupán a közélet tematizálását uralta, de egyúttal – a klasszikus sajtó közvetítői szerepét újragondolva – azt is elérte, hogy még a vele szemben ellenséges hangnemet megütő médiumok is közvetítsék üzeneteit a választóknak – noha az értelmezési keretre már nem volt befolyása.

Ironikus módon azonban a leköszönő elnök fiókját múlt héten határozatlan időre felfüggesztő mikroblog is sokat köszönhet Trumpnak, hiszen a piaci és fogyasztói adatokra szakosodott tekintélyes német Statista szerint a Twitter még 2020-ban is az egyik legkevesebb felhasználót vonzó közösségi hálózat volt.

Miközben a Facebookot több mint 2,8 milliárd felhasználó látogatja havonta és az Instagramot is több mint egymilliárdan keresik fel, a Twitter csupán 152 millió felhasználót tudott felmutatni 2019 második felében. Való igaz, a mikroblog az Egyesült Államokban a legnépszerűbb: ott havonta 67 millióan keresik fel.

A Twitter befolyásának drasztikus megnövekedése tehát kétségkívül összefüggésben van a leköszönő elnök Twitter-használatával, és éppen ez a kölcsönös függőségi viszony az, ami az elmúlt években alapjaiban meghatározta a Twitter szabályzatának alakulását.

A mikroblog ugyanis következetesen mindig elhárította a felelősséget a felületén megjelent – sokszor politikai és gazdasági következményekkel is járó – üzenetek miatt, mondván: a Twitter nem több egy platformnál. Trump fiókjának felfüggesztése óta a nemzetközi sajtó is sokat foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy hasonlóképpen kellene eljárniuk olyan külföldi vezetőkkel is, mint például Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

Csak egy platform

Ez azonban soha fel sem merült. A világ vezetőinek Twitteren való kommunikációjával kapcsolatban a mikroblog például 2019 októberében úgy érvelt: noha megértik azt a társadalmi óhajt, hogy az emberek a vállalattól konkrét, „igen vagy nem” választ várnak arra vonatkozóan, hogy mit lehet és mit nem a mikroblogon, de a küldetésüknek egy olyan fórum biztosítását tekintik, amely nemcsak a felhasználók informálását teszi lehetővé, de a vezetők közvetlen elérését is.

Ezenkívül megfogalmazott a mikroblog néhány zavaros irányelvet a gyűlöletbeszédre vonatkozóan, ugyanakkor azt is világossá tették:

a kérdéses tweeteknek kizárólag a nyelvezetére koncentrálnak azok felülvizsgálatakor, és nem tesznek kísérletet az adott tartalom vagy a mögötte meghúzódó szándék összes lehetséges interpretációjának meghatározására.

Ehhez képest Donald Trumpot mégis azzal az indokkal tiltották le, miszerint fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután – feltehetőleg üzenetei hatására – tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. Döntésükkel szemben a megfogalmazott aggályok közül sokan éppen azt vetik oda, hogy senki nem tud semmit azokról az irányelvekről és eljárásról, amelyek alapján felfüggesztették Trump profilját, ez pedig azt a látszatot kelti, hogy bárki ugyanígy járhat, amennyiben bizonyos politikai érdekek úgy kívánják.

Ahogy a Trump felfüggesztésén felháborodó orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij fogalmazott az üggyel kapcsolatban: „Úgy gondolom, Donald Trump letiltása elfogadhatatlan cenzori lépés volt. Trump regnálása alatt nyilván mondott és írt felelőtlen dolgokat. Ezért azzal fizetett, hogy nem választották meg egy második ciklusra. […] Trump letiltása a Twitterről olyan döntés, amelyet ismeretlen emberek hoztak, olyan eljárásrend alapján, amit nem ismerünk. Véleményem szerint

Trump letiltásának érzelmi és személyes politikai okai vannak.

Ne mondják nekem azt, hogy a Twitter szabályzatának megsértéséért tiltották le. Én évek óta naponta kapom a halálos fenyegetéseket, de a Twitter senkit sem tiltott le.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!