Közép-Európa királya

2018.02.23. 23:55

Potápi: Mátyás király messzebbre látott kortársainál

Kolozsvár, 2016. augusztus 20. A Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóján rendezett ünnepi gálán Mátyás király szobra díszkivilágításban az erdélyi város főterén 2016. augusztus 19-én.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Biró István

Potápi Árpád János államtitkár szerint Mátyás király példája ma azt üzeni, hogy a térség népei túltekintve vitáikon kezdjenek el együtt munkálkodni Közép-Európa dicső jövőjéért.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára Kolozsváron, Mátyás király szülővárosában beszélt erről az uralkodó születésének az 575. évfordulóján. Felidézte, hogy Mátyás királyt a térség megannyi népe tekinti magáénak. „Neve ma magyarul, horvátul, csehül, románul is ugyanazt jelenti: térségünk régi dicsőségének a visszaszerzését. Nézzünk az ő szemével és túltekintve vitáinkon, harcainkon kezdjünk el együtt munkálkodni Közép-Európa dicső jövőjéért” – jelentette ki az államtitkár.

Az államtitkár megállapította, hogy Mátyás király – amint a kolozsvári szoborcsoport kompozíciója is üzeni – messzebbre látott kortársainál. Meglátta, hogy csak egy erős és öntudatos ország maradhat fenn, és Közép-Európa népei csak együtt védhetik meg keresztény gyökereiket.

Potápi Árpád János szerint Mátyás király példája ma arra figyelmeztet, hogy „ragaszkodjunk magyarságunkhoz, és a velünk együtt élő népekkel közösen alakítsuk Erdély és a Közép-Európa, és az egész európai kontinens sorsát”.

Az ünnepi beszéd a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem zsúfolásig telt aulájában hangzott el, a kolozsvári Mátyás-napok nyitórendezvényén, amely keretében az egyetemi aulát a nagy királyról nevezték el.

Tonk Márton dékán a névadó ünnepség keretében bejelentette: az egyetem vállalja, hogy ezentúl állandó helyszíne lesz a Mátyás-napoknak. Azt is megemlítette, hogy a Mátyás-napokat 25 éve megszervező Amaryllis Társaságot ugyanaz a Macalik Arnold építész vezeti, aki az egyetemépület egyik tervezője volt. Macalik Arnold köszöntésében elmondta, a Mátyásról elnevezett aula a hétköznapokat köti össze az ünnepnapokkal.

A teremavató után az Amaryllis Társaság szórakoztatta a reneszánsz zenével és táncokkal a közönséget, majd Lupescu Radu történész tartott előadást Mátyás királlyá választásának a körülményeiről.

A vasárnapig tartó háromnapos kolozsvári rendezvénysorozat keretében szombaton Mátyás király életét és uralkodását, ezáltal pedig a magyar királyság virágkorát elevenítik fel. Szombat este felvonulást szerveznek Kolozsváron a Mátyás király adományából épült Farkas utcai református templomtól a főtéri Mátyás-szoborcsoportot érintve a király szülőházáig.

A szervezők bejelentése szerint 575 égő fáklya fog emlékeztetni a király születése óta eltelt évek számára. A szülőház falain szombat este Bordos László Zsolt tematikus háromdimenziós épületvetítését nézheti meg a közönség.

A kolozsvári városháza bejelentette, hogy az ünnepre díszkivilágítást kap a főtéri Mátyás-szoborcsoport, a városháza toronyórája pedig reneszánsz dallamot játszik az egész órákban.

Borítókép: A Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóján rendezett ünnepi gálán Mátyás király szobra díszkivilágításban az erdélyi város főterén 2016. augusztus 19-én.

Forrás: MTI/Biró István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!