Putyin-Trump csúcstalálkozó

2018.07.17. 00:04

Pozitívan értékelte a Helsinkiben tartott csúcstalálkozót az orosz és az amerikai elnök

A két államfő előbb több mint két órán keresztül négyszemközt tárgyalt egymással, majd szélesebb körben munkaebédre került sor.

Helsinki, 2018. július 16. Donald Trump amerikai elnök (b) és Vlagyimir Putyin elnök orosz államfõ kezet fog a kétoldalú megbeszélésüket követõ sajtótájékoztatón a finn elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án. (MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari)

Fotó: Jussi Nukari

Egyaránt pozitív mérleget vont Helsinkiben hétfőn tartott csúcstalálkozójukról Vlagyimir Putyin orosz államfő és Donald Trump amerikai elnök. Vlagyimir Putyin szerint nem sikerült ugyan minden problémát megoldani, de – mint fogalmazott – a kezdeti lépést megtették. Donald Trump „termékeny és konstruktív párbeszédről” beszélt.

Az orosz elnök szerint az amerikai partnerével folytatott tárgyalások a bizalom helyreállítását szolgálják. Hangsúlyozta, megbeszéléseik Trumppal őszinték és hasznosak voltak. Mint mondta, a mostani egy nehéz időszak az orosz-amerikai kapcsolatokban, de nincs objektív oka ezeknek a nehézségeknek, a hidegháború ugyanis véget ért.

A két államfő előbb több mint két órán keresztül négyszemközt tárgyalt egymással, majd szélesebb körben munkaebédre került sor.

A találkozót követő közös sajtótájékoztatón Putyin kijelentette: Oroszország nem avatkozott be az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztási folyamatba.

Az orosz elnök utalt arra, hogy hogy megbeszélésük során Trump szóba hozta a témát. Ugyanakkor leszögezte:

az amerikai állításokhoz kézzelfogható bizonyítékot kellene szolgáltatni.

Oroszországnak és az Egyesült Államoknak egyesíteniük kell erőfeszítéseiket a közös fenyegetésekkel szemben – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Helsinkiben a Donald Trump amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Ma mindkét ország teljesen új kihívásokkal néz szembe, így például azzal, hogy a nemzetközi biztonsági egyensúly veszélyes mértékben felborult, regionális válságok alakulnak ki, terjed a terrorista fenyegetés és a határokon átnyúló szervezett bűnözés, miközben a világgazdaságban szaporodnak a problémák, ökológiai és más jellegű kockázatokkal kell számolni.

Mindezzel csak együttes erővel tudunk megbirkózni – hangsúlyozta az orosz elnök.

Putyin leszögezte: meg kell hosszabbítani a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló, 2010-ben aláírt START III. egyezmény hatályát az Egyesült Államok és Oroszország között.

Moszkvának és Washingtonnak számos katonai-politikai kérdésben kell folytatnia az együttműködést, különösen ami az amerikai rakétavédelmi rendszereket illeti – mondta Putyin közölve azt is, hogy konkrét javaslatokat tett Trumpnak a fegyverek korlátozásáról.

A „katonai-politikai és leszerelési dossziéban” szerinte szerepelnie kell például az új START-szerződés hatályának meghosszabbításán kívül a közép- és nagy hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló megállapodás végrehajtásának, illetve az űrben telepítendő fegyverrendszerek kérdésének, akárcsak annak, hogy miként kezeljük az amerikai globális rakétavédelmi rendszer körül kialakult veszélyes helyzetet.

Putyin egyben nagyra értékelte Donald Trump hozzájárulását a Koreai-félsziget problémáinak rendezéséhez. „Jó, hogy a Koreai-félsziget problémája fokozatosan rendeződik – emelte ki.

Az orosz államfő szerint ez nagymértékben az amerikai elnök személyes közbenjárásának köszönhető.

Szíriáról szólva Putyin felszólította az Egyesült Államokat, hogy közös erőfeszítéssel vessenek véget a konfliktusnak. ”Az Egyesült Államok és Oroszország ebben a kérdésben átvehetik a vezetést, s együttműködhetnek a humanitárius válság leküzdésében. Fontos szempontnak nevezte azt is, hogy a szíriai menekültek visszatérhessenek hazájukba.

A sajtótájékoztatón az amerikai elnök leszögezte: soha nem volt rosszabb az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, mint most. De ennek vége – hangsúlyozta Trump

Trump hangoztatta: a diplomácia fontosabb a konfliktusnál és az ellenségeskedésnél. Meg kell találni az Egyesült Államok és Oroszország közötti együttműködés lehetőségeit – hangsúlyozta.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy a megkezdett párbeszéd folytatódni fog, hosszabb folyamat vette most kezdetét, s több találkozóra készül Vlagyimir Putyinnal.

Donald Trump sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: mindkét ország felelős azért, hogy a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt meg megromlottak az amerikai-orosz kapcsolatok.

Mindannyiunkat felelősség terhel

- mondta Trump, majd leszögezte: a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozásról folyó amerikai vizsgálat „katasztrófa országunk számára”.

Trump megismételte: semmiféle összejátszás nem volt kampánycsapata és orosz tisztségviselők között. Szavai szerint azért győzött – „méghozzá könnyen” – az elnökválasztáson, mert „briliáns kampányt” folytatott.

Elmondta, hogy a mostani megbeszélésen érintették a világpolitika olyan fontos kérdéseit, mint a Közel-Kelet, az Iránra gyakorolt nyomás fontossága, valamint a kiberbűnözés elleni közös fellépés. Példaként Szíriát említette, ahol sikeresen működnek együtt az amerikai és az orosz katonák. Az amerikai elnök hozzátette: Washington kész segítséget nyújtani a szíriai humanitárius válság civil áldozatainak.

Kérdésre válaszolva Trump kitért arra is: Oroszországgal együtt közösen munkálkodnak majd azon, hogy segítsenek Izrael biztonságának garantálásában.

Újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök kitért arra is, hogy az épülő Északi Áramlat-2 gázvezetéknek tisztes versenytársa lehet az Egyesült Államokból szállított LNG-gáz.

Az egyik újságíró azt tudakolta, vajon mire gondolt Donald Trump, amikor a héten Brüsszelben azt állította, hogy Európa az orosz gáz foglya az épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték miatt. Az amerikai elnök nem tért ki korábbi állítására, de kifejtette: az amerikai fél versenytársa lesz Európában az orosz gázszállításoknak, szerinte ugyanis az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) versenyképes.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök (b) és Vlagyimir Putyin elnök orosz államfő kezet fog a kétoldalú megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a finn elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án. (MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!