Járvány

2020.09.23. 16:24

Rekordot döntött a napi új fertőzések száma Romániában

Szerdán 1767 új esetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs (GCS).

A szerdai növekmény több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában másfél hónapos egyenletes terjedés után múlt héten kezdett ismét gyorsulni a járvány, ennek következtében most már a napi 1250 új eset számít átlagosnak.

Az utóbbi 24 órában az elmúlt két hét átlagánál csaknem 25 százalékkal több, 47 koronavírusos beteg – köztük két huszonéves fiatal – halt meg, így a járvány áldozatainak száma elérte a 4550-et. A járvány kezdete óta több mint 116 ezer embernél mutatták ki a fertőzést.

Két nap csökkenés után szerdán több mint 300-zal emelkedett és meghaladta a 18 300-at az ismert aktív esetek száma. Közülük az előző napinál 51-gyel kevesebben, 7061-en vannak kórházban, az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma pedig továbbra is az 500-at közelíti.

A napi esetszámok közti jelentős eltérések közepette a hatóságok mind a járvány megfékezésének, mind pedig elszabadulásának forgatókönyvét lehetségesnek tartják.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a pozitív forgatókönyv szerint, ami az óvintézkedések fegyelmezett betartásán alapul, október közepétől a napi esetszámok csökkenése remélhető.

A tárcavezető azonban azt sem tartja kizártnak, hogy a hatóságok újabb karanténintézkedések meghozatalára kényszerülnek, ha a megbetegedések üteme meghaladja az egészségügyi rendszer befogadóképességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!