harcok

2018.05.11. 17:26

Rendőrőrsökre támadtak Afganisztánban

Legalább 23 rendőr meghalt, három megsebesült.

Rendőrőrsöket támadtak meg tálib szélsőségesek Faráh nyugat-afganisztáni tartományban, a támadásokban a biztonsági erők legalább 34 tagja életét vesztette – jelentették pénteken helyi hivatalos források. Más források szerint legkevesebb 43 rendőr lelte halálát.

A kabuli kormány és szövetségesei ellen fegyveres felkelést folytató lázadók helyi idő szerint csütörtök éjszaka megostromoltak egy rendőrőrsöt Bala Buluk körzetben. A támadásban legalább 23 rendőr halt meg, három megsebesült – mondta Faríd Bahtavár, a tartományi tanács vezetője.

A felkelők hónapok óta heves harcokat folytatnak az afgán biztonsági erőkkel Bala Buluk térségében.

A lázadók 11 rendőrt öltek meg egy hasonló támadásban az azonos nevű tartományi székhelyen, emellett nagy mennyiségű lőszert és fegyvert zsákmányoltak – mondta Bahtavár.

A halálos áldozatok számával kapcsolatosan a hírügynökségek egymásnak ellentmondó adatokat közöltek: a Reuters brit hírügynökség legkevesebb 34, a dpa német hírügynökség legalább 41, a TASZSZ orosz hírügynökség legkevesebb 43 halottról számolt be helyi hivatalos forrásokra hivatkozva.

A sebesültek számával kapcsolatosan a Reuters három embert említett, a dpa és a TASZSZ egybehangzóan tíz sebesültről tájékoztatott.

Az összecsapások helyi idő szerint péntek reggelre véget értek, a biztonsági erők 20 tálib fegyveressel végeztek – mondta Nászir Mehri, Farah kormányzójának szóvivője.

Az afgán biztonsági erők az egész országban heves harcokat vívnak a tálib mozgalommal és az Iszlám Állam terrorcsoporttal, amelyek egyre nagyobb területen aktívak az országban, és a fővárosban, Kabulban is rendszeresen hajtanak végre támadásokat. A szélsőségesek jelentős mértékben fokozták a hatóságok elleni támadásaikat tavaszi hadjáratuk április 25-ei meghirdetése óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!