Piarista Kilátó Központ

2021.08.25. 15:15

Rétvári: jókor tette rugalmasabbá a szakképzést a kormány

Ebben az új gazdasági helyzetben a cégek számára fontosabbá vált az önellátás, mint a szerepek világgazdasági elosztása.

Jókor tette rugalmasabbá a szakképzést a kormány, amikor a járvány legelején meghozta a szükséges intézkedéseket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Vácon.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Szakképzésért díjak és miniszteri elismerő oklevelek átadásán vett részt a Piarista Kilátó Központban.

A kormány a járvány miatt megváltozott gazdasági helyzetre válaszul rugalmasabbá tette a szakképzés rendszerét, átalakította a fenntartói struktúrát, bért emelt, és ezáltal vonzóbbá tette a szakképzést az oktatók és a diákok számára – közölte.

Ebben az új gazdasági helyzetben a cégek számára fontosabbá vált az önellátás, mint a szerepek világgazdasági elosztása, így nőtt az igény a rugalmas szakképzésre – mondta Rétvári Bence.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta: az, hogy a szakképzés egy új, alakuló minisztérium egyik komoly portfóliója lett a kezdetektől, önmagában üzenetértékű.

Hozzátette, hogy a szakképzés területén bekövetkezett változások nemcsak törvényi jellegűek voltak, hanem olyan feltételeket is biztosítottak, amelyek korábban nem voltak meg, például a béremelések lehetőségeit.

Pölöskei Gáborné az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a szakképzés átalakítását az „idő szava hívta elő”.

Kiemelte, az új kihívásoknak csak egy rugalmas rendszer tud megfelelni, ezért próbálták meg a minisztériumban a szakképzés 4.0-ban összefoglalni azokat az elvárásokat, amelyeket a környezet előírt. Ez a stratégia volt az alapja a jogszabályi változások elindulásának – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

„Kijelenthetjük, ma Magyarország oktatási rendszere három lábból áll: a felsőoktatásból, a szakképzésből és a köznevelésből” – fogalmazott, hozzátette, ez ad lehetőséget arra, hogy a továbbiakban új utakat kereshessenek.

Az összevont 2020-2021-es ünnepségen 29-en részesültek Szakképzésért díjban és 65-en miniszteri elismerő oklevelet kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!