Járvány

2020.03.24. 10:53

A járvány újabb áldozatát jelentette be az Operatív Törzs (videó)

Ezzel 9-re emelkedett az elhunytak száma – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Forrás: Youtube / M1

Az új koronavírussal bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte: keddre 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és az elhunytak száma kilencre nőtt. A legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedésben, köztük szív- és keringési betegségekkel és több más anyagcsere-betegséggel küzdött.

Az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozva a tisztifőorvos arra figyelmeztetett, hogy többen lehetnek azok, akiknek szervezetében jelen van a vírus, mint ahányan tüneteket mutatnak.

Külön egységeket alakítanak ki az akut légúti betegeknek

A háziorvosi alapellátásban külön ellátó egységeket alakítanak ki az akut légúti megbetegedésekben szenvedőknek – jelentette be az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a minden más panasszal a háziorvoshoz fordulók részére pedig egy másik egységet hoznak létre, így őket fizikailag is elkülönítik a légúti megbetegedésben szenvedőktől.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Az új típusú ellátási formát a tervek szerint egy héten belül bevezetik – közölte a tisztifőorvos, aki az intézkedés okaként az orvosok és a betegek, valamint a betegek egymás közötti kontaktusának csökkentését jelölte meg.

Folyamatos az új eszközök beszerzése

Hajnalban befejeződött azoknak a védőeszközöknek a kiszállítása, amelyeket a kórházak intenzív osztályain dolgozóknak szántak – közölte Lakatos Tibor ezredes, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az online sajtótájékoztatón.

Hozzátéve: kedd reggel újabb hárommillió maszk, százezer teszt és 86 lélegeztetőgép érkezett repülőn Kínából.

Hangsúlyozta: az eszközök utánpótlása, új eszközök beszerzése folyamatos,

a jelenlegi készletek és a tervezett beszerzések biztosítják a megfelelő mennyiségű védőeszközt az egészségügyi dolgozóknak és azoknak, akik közvetlen érintkezésbe kerülhetnek fertőzöttekkel.

Arra a kérdésre, kik kapják a legutóbb érkezett hárommillió maszkot, elmondta: a legfontosabb most az egészségügyi dolgozók egészségének védelme, ezért először őket látják el védőeszközzel, majd azokat a rendőröket, katasztrófavédelmiseket és katonákat, akik például járványügyi hatósági ellenőrzéseket végeznek vagy a határátkelőhelyeket ellenőrzik. Harmadsorban pedig azok kapják ezeket a maszkokat, akiknek fontos a részvételük a védekezésben.

Számos eljárást indítottak a helyzettel való visszaélések miatt

Egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés keretében hozott előírásokat – közölte Lakatos Tibor.

Hozzátette: 4207-en vannak hatósági házi karanténban, őket több mint 26 ezer alkalommal ellenőrizték, csak az elmúlt 24 órában 3689 ilyen ellenőrzést hajtottak végre. A hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt 177 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, 24 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 ellen szabálysértési feljelentést tettek. Kiemelte:

a hatósági intézkedéseket azért hozták, mert a fertőzésnek kitettek – akik például külföldön jártak – hordozók lehetnek, más embereket is megfertőzhetnek, esetleg olyanokat is, akiknél ez halállal járhat.

A honvédelmi irányítócsoportokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Lakatos Tibor azt mondta, ezek azoknál a cégeknél működnek, amelyek fontosak a lakosság ellátása szempontjából, vagy a védekezéshez szükséges tevékenységet végeznek. A csoportok feladata jelenteni az ellátásban kialakuló esetleges problémákat, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudják hozni és fenn tudják tartani a vállalatok működését. Hozzátette: ha szükségessé válik e vállalatok körének bővítése, akkor ezt megteszik.

Közölte azt is, hogy

egyre több csaló próbál hasznot húzni a járványból, ilyen ügyekben már 14 eljárás indult.

Rémhírterjesztés miatt 16, közveszéllyel fenyegetés miatt 13 eljárás indult. Az üzletek nyitva tartását továbbra is ellenőrzik; már negyven szabálysértési feljelentést tettek a szabályok megszegése miatt és 16 helyszíni bírságot szabtak ki – ismertette.

Az ország határain gördülékeny a be- és kilépés – mondta -, nagyobb várakozás a kilépésnél a teherforgalomban Udvarnál van, Parassapusztánál pedig a belépő személy- és teherforgalomban. Szólt arról is, hogy a megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, területi szinten koordinálják a védekezést.

Lakatos Tibor emlékeztetett: április 15-étől 15 ezer forintra emelkedik a PIN-kód nélküli fizetés lehetősége, és utalt arra is, hogy hétfőn megjelentek a Magyar Közlönyben a további gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló rendeletek.

Borítókép: Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!