Családi ezüst

2017.07.12. 15:38

A Seuso-kincsek összes darabja hazatért

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlanul fontos és felbecsülhetetlen értékű leletegyüttesének második hét darabját is – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Orbán Viktor azt mondta: a kormány álláspontja, hogy felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a „családi ezüstnek” Magyarországon van a helye.

„Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük” – mondta a kormányfő, aki a bejelentés után bemutatta a sajtónak a Parlament Vadásztermében kiállított tárgyakat.

A bejelentésről készült videót itt tudja megtekinteni:

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: 1990 óta a magyar kormányok – hol pereskedéssel, hol egyezkedéssel – a kincsek visszaszerzésére törekedtek. Hozzátette: ez végül két lépésben sikerült, hiszen 2014-ben tért haza az első hét darab, most pedig a művészettörténeti szempontból még értékesebb második rész került Magyarországra. Ezzel a teljes ismert Seuso-kincs itthon van – hangsúlyozta.

A Seuso-kincs

A római kori ezüstleletek a 4. századból származnak. A 14 aranyozott ezüstedényből és egy rézüstből álló együttes az egyik legjelentősebb késő ókori műkincs. Nevét egykori tulajdonosáról, Seuso római tisztségviselőről kapta, aki a mai Fejér megyei Polgárdi területén élt. A kincs tulajdonosai feltehetően barbár betörés miatt rejtették a föld alá értékeiket. A dísztárgyak 1990-ben egy New York-i árverésen bukkantak fel, ám Libanon, Magyarország és Jugoszlávia is megóvta az aukciót, kijelentve, hogy a kincs az ő területükről származik, ezért őket illeti. Libanon később visszavonta igényét, Magyarország és a Jugoszlávia jogutódjaként perlő Horvátország keresetét pedig elutasította az amerikai bíróság. Hazánk az elmúlt két és fél évtizedben többször is megpróbálta visszaszerezni a kincseket, de a műtárgyak magas ára miatt ezidáig nem járt sikerrel.

A főigazgató felidézte: a Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a hetvenes években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. Mint mondta, eddig csupán egyetlen napig, 1990-ben egy New York-i aukción láthatta a közönség.

Baán László újságíróknak elmondta: az elmúlt években sikerült megállapodni két ütemben két családi alapítvánnyal a kompenzációs díjról, ez az első esetben 15 millió euró, a második esetben 28 millió euró (mintegy 8,6 milliárd forint) volt. Az összeg fejében átadták a kincseket és nem is vitatták Magyarország tulajdonjogát – fejtette ki, hozzátéve: a kincseket a becsült piaci ár harmadáért, negyedéért sikerült visszaszerezni.

Azt is hangsúlyozta: a kincs hazatérése nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára rendkívüli jelentőségű, mert végre bemutathatóvá válik. Ezt az eddigi birtokosok nem tették lehetővé, gyakorlatilag raktárak mélyén rejtegették – fejtette ki, jelezve azt is: több alternatíva van a kincsek végeleges elhelyezésére, erről a kormány fog dönteni.

A most hazatért hét műtárgy az Achilleus- és a Meleagros-tál, az állatalakokkal díszített kancsó, az amphora, a Hippolytos-kancsó és a két, díszítésében a Hippolytos-kancsóéval rokon vödör.

A Seuso-kincseket a Parlamentben most szombattól augusztus végéig láthatja majd a nagyközönség, naponta 12 és 18 óra között. Ezután országjárásra indulnak, végül a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek a műtárgyak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!