Ellenőrzés

2017.07.26. 17:09

Sok aquaparknál talált szabálytalanságot a fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelmi hatóság azt ellenőrizte, minden előírást betartanak-e a víziparkok.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében azt írta: a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei a vidámparkok és a kalandparkok után júniusban a vízpartok környékén, strandokon, aqua- és élményparkokban található csúszdák, a vízben vagy a víz felszínén működő szórakoztató eszközök üzemeltetési feltételeit vizsgálták az ország egész területén.

A megyeszékhely szerinti járási hivatalok összesen 136 helyszínen 553 csúszdát, vízi ugrálóvárat és élményjátékot ellenőriztek. A vizsgált eszközök 43 százalékánál állapítottak meg kisebb-nagyobb hiányosságokat, tehát ezeknek csaknem a fele nem felelt meg mindenben az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak.

A fogyasztóvédelmi hatóság az üzemeltetőket a megfelelő információtartalmú adattábla elhelyezésére és az elvégzett javítások dokumentálására kötelezte. Négy helyszínen 16 eszköz (csúszda, vízbe telepített mászóka-csúszdarendszer és kisgyermekeknek szánt, kézi hajtású, lapátkerekes vízi eszköz) működtetését megtiltották a megfelelőségi tanúsítvány beszerzéséig, a terhelhetőség feltüntetéséig vagy a kezelő személy megfelelő oktatásának igazolásáig. Három helyszínen már pótolták a hiányosságokat. A berendezések így – az érvényes megfelelőségi tanúsítvánnyal még nem rendelkező kilenc, kisgyermekeknek szánt, kézi hajtású, lapátkerekes vízi eszköz kivételével – újra működnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!