tragédia

2020.08.10. 08:26

Sok halottat nem tudnak beazonosítani a bejrúti robbanás után

Sok külföldi munkás és sofőr tűnt el a bejrúti kikötőben történt robbanásban, ami tovább nehezíti azokat az erőfeszítéseket, hogy azonosítsák a történtek halálos áldozatait – jelentette ki vasárnap a libanoni főváros, Bejrút kormányzója.

Bejrút, 2020. augusztus 8. A mentőalakulatok egyik tagja pihen a bejrúti kikötői negyedben 2020. augusztus 8-án, négy nappal a kettős robbanás után. A detonációk következtében legkevesebb 154 ember életét vesztette, több mint ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat, 45 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. Eddig 25 azonosítatlan holttest került elő a romok alól. MTI/AP/Thibault Camus

Forrás: MTI/AP

Fotó: Thibault Camus

Marván Abbúd az al-Dzsadíd bejrúti televíziónak nyilatkozva azt mondta,

sok olyan eltűnt van, akit nem tudnak azonosítani.

Teherautósofőrökről, külföldi munkásokról van szó.

A szíriai kormány azt közölte, hogy a robbanás több mint 158 megerősített halottja között mintegy 45 szíriai állampolgár van. Libanonban a szíriaiak jelentik a legnagyobb munkástömeget. Ezek az emberek építkezéseken, a közlekedésben és a mezőgazdaságban találnak munkát a közel-keleti országban.

Bejrútban kedden történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézekedések nélkül tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe.

Mintegy hatezren megsérültek és háromszázezer ember otthona vált lakhatatlanná.

A detonációt követően kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

Borítókép: A mentőalakulatok egyik tagja pihen a bejrúti kikötői negyedben 2020. augusztus 8-án, négy nappal a kettős robbanás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!