tanévnyitó

2021.09.01. 23:10

Soltész: a magyar és a görög népet összeköti a szabadságszeretet

A két nemzet közötti kapocsként jelölte meg Beloiannisz település 1950-es létrejöttét is.

Beloiannisz, 2021. szeptember 1. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a megújult Nikosz Beloiannisz Általános Iskola és Óvoda tanévnyitó ünnepségén a Fejér megyei Beloianniszban 2021. szeptember 1-jén. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A magyar és a görög népet összeköti a szabadságszeretet – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Fejér megyei Beloianniszban, ahol átadták a görög nemzetiségi általános iskola megújult sportpályáját.

A Nikosz Beloiannisz Általános Iskola és Óvoda ünnepélyes tanévnyitóján Soltész Miklós azt mondta, hogy a történelem során a magyar és a görög nép között sok kapcsolódási pont volt, a többi között az Oszmán Birodalom uralma elleni szabadságharc, amelyet éppen 200 éve kezdtek meg a görögök, és magyar tábornokok is segítettek nekik.

A két nemzet közötti kapocsként jelölte meg Beloiannisz település 1950-es létrejöttét is, hiszen akkor a menekülő görög embereknek Magyarország nyújtott segítséget.

Az államtitkár elmondta: azóta is segítik a magyarok a görög nemzetiséget, hiszen kormányzati támogatásból, 28 millió forintból újult meg az általános iskola sportpályája.

Soltész Miklós jelezte, hogy a jövőben is segíteni fogják a települést, például a tornaterem megépítésében, az erre korábban megítélt 120 millió forintos támogatást további 70 millióval egészítik ki. Megemlítette a község főterét is, amelyet az azon álló épülettel együtt szintén szeretnék felújítani állami forrásokból.

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője a tanévnyitó kapcsán megjegyezte: nagyon nehéz volt a tavalyi év, hiszen hol jelenléti, hol online oktatás volt, ennek ellenére a pedagógusok és a gyerekek maximálisan helytálltak.

A képviselő Beloianniszt választókerülete különleges ékszerdobozának nevezte, amely az utóbbi években jelentősen fejlődött, s amely különösen fontos a kormány nemzetiségi politikájában, hiszen azt a görög lelkiséget hordozza magában, amelyet a családok ősei hoztak magukkal Görögországból.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult Nikosz Beloiannisz Általános Iskola és Óvoda tanévnyitó ünnepségén a Fejér megyei Beloianniszban 2021. szeptember 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!