Ország-világ

2020.07.30. 06:52

Sorozatos sértegetések érkeznek a Momentum politikusaitól

Zokon vették a baloldali párt üzeneteit a kigúnyolt társadalmi csoportok.

Egyre gyakoribbak a vállalhatatlan elszólások a Momentum háza táján. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint többek között az iskolák és az orvosok is „becsicskultak” Orbán Viktornak, akit a balliberális párt vezetője nagy bátran gyáva kis embernek nevezett a Facebookon. Nemrég pedig Kádár Barnabás, az ellenzéki formáció egyik alapítója értekezett a nyugdíjasok szavazati jogának megvonásáról. A Momentumos politikusok különböző társadalmi rétegeket sértegető kijelentéseit elítélték az idősügyi és pedagógusszervezetek a Magyar Nemzetnek nyilatkozó képviselői.

Folyamatosan újabb és újabb társadalmi rétegeket sértenek meg fölényeskedve a Momentum politikusai. Nemrég még Kádár Barnabás Facebook-bejegyzésétől volt hangos a sajtó, amelyben a párt egyik alapítója arról értekezett, hogy megfontolásra érdemes a nyugdíjasok szavazati jogának az elvétele. Néhány napja pedig Fekete-Győr András, a Momentum elnöke tett közzé egy nagy vihart kavaró bejegyzést, amiben Orbán Viktor miniszterelnökre célozva arról írt, hogy

szinte a teljes ország – a kórházak, az iskolák, az egyetemek, az iparkamarák, az ügyészségek, a bíróságok és a közmédia vezetői – „becsicskultak egy gyáva kicsi embernek”.

Fekete-Győr András – többek között – az oktatásban és az egészségügyben, valamint az igazságszolgáltatásban dolgozók sokaságát is lecsicskázta, pusztán azért, mert másképpen viszonyulnak Orbán Viktor politikájához, mint azt a Momentum elnöke szeretné.

Nem hiszem, hogy Fekete-Győr András kellő mértékben ismeri a pedagógusokat és az intézményvezetőket ahhoz, hogy ilyen kijelentéseket tegyen róluk. Amikor az Indexhez hasonlítja az oktatás helyzetét is, vajon tényleg azt várná el, hogy egy-egy igazgató lemondása után az egész nevelőtestület lépjen vissza és a kollégák hagyják ott az iskolákat? Ilyet mondani nagy felelőtlenség – reagált a momentumos politikus posztjára a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke.

Horváth Péter úgy fogalmazott: nagyon méltatlan ez a kijelentés. Szomorúsággal töltenek el az ilyen nyilatkozatok, annál is inkább, mert az elmúlt hónapok során a járvány okozta nehéz helyzet éppen az orvosokat és a pedagógusokat állította a legnagyobb kihívás elé, és az érintettek nagyon komoly helytállásról tettek tanúbizonyságot.

Az NPK elnöke azt is megjegyezte: Fekete-Győr Andrásnak sokkal jobban meg kellene válogatnia a szavait, különösen írásban, hiszen annak örökre nyoma marad.

A Magyar Nemzet megkereste a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét is. Ők válaszukban azt írták:reményeink szerint Fekete-Győr András kijelentése nem a pedagógustársadalomra vonatkozott.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról is, hogy Kádár Barnabás, a Momentum egyik alapítója szintén a Facebookon pendítette meg az idősek választásból történő kizárását, merthogy az ő jövőjüket már kevésbé befolyásolják a politikai döntések, mint a fiatalokét.

Fiatalság, bolondság… – mondta Kádár Barnabás megnyilvánulása kapcsán Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága ügyvivője, és hozzátette, a jövő nemzedékével meg kellene értetni, hogy tisztelje az édesanyját, édesapját, nagyszüleit, tanulja meg a tiszteletet, ami nemcsak a kornak, de a tapasztalatnak is szól.

Tanulniuk kell még a momentumosoknak. Ha valaki felelős politikus akar lenni, annak meg kell tanulnia úgy fogalmazni, hogy azt ne lehessen félreérteni – vélekedett Schmuck Andor.

A Magyar Nemzet megkereste a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségét (NYOSZ) is. Némethné Jankovics Györgyi elnök szerint Kádár Barnabás médiát bejárt mondatai egy meglehetősen markáns jelenséget szemléltetnek: az idősek teljesértékűségének megkérdőjelezését.

Számos esetben találkozunk ilyen hozzáállással: hivatalban, bankban, boltban, utcán, a közlekedésben egyre többet halljuk, hogy az idős emberek alacsonyabb rendűek, mert már nem termelnek, sőt felélik a tartalékokat, miattuk kellett elszenvednünk a járványügyi veszélyhelyzet idején a korlátozásokat, végső esetben pedig ők az okai a válságoknak, felkészületlenségükből következően rossz döntéseket hoznak, aminek a levét a többiek isszák meg – mondta a NYOSZ elnöke.

Szerinte ez a gondolkodás teljes mértékig elfogadhatatlan, felszalámizza a társadalmat, egymás ellen hangolja a különböző csoportokat, és összeegyeztethetetlen a demokráciával.

Elfogadhatatlannak tartom, ha a társadalom bármely csoportjának, rétegének, korosztályának – életkoron vagy bármely más szemponton alapuló megkülönböztetése, diszkriminálása révén – megkérdőjelezzük a szavazati jogát – húzta alá Némethné Jankovics Györgyi.

A NYOSZ elnöke ugyanakkor hozzátette, mivel a Momentum egy éve elfogadta és aláírta az úgynevezett Nyugdíjas minimum programot, amelyben a pártok és a nyugdíjas társadalmat képviselő országos egyesületek az idősügy és a nyugdíjpolitika legfontosabb kérdései­ben egyetértésüket fogalmazták meg, nincs oka feltételezni, hogy ma hivatalosan másként gondolkodnának.

Egyre szaporodnak a momentumos elszólások

Mind gyakoribbá kezdenek válni a Momentum politikusainak degradáló megnyilvánulásai, amivel a társadalom egyes általuk lenézett csoportjait támadják.

Mécs János a vidékiekről: „Istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek, cigányok, hajléktalanok meg egyébként mindenki okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni.”

Donáth Anna a koronavírus hazai megjelenésekor: „Amikor az első koronavírusos esetet regisztrálták Magyarországon, vagyis kiderült, hogy iráni diákok az elsők, az első reakciónk az volt, hogy ilyen nincs. Ilyen nincs, hogy ekkora szerencséje legyen Orbán Viktornak.”

Szarvas Koppány Bendegúz áprilisban, a koronavírus-járvány idején: „Járványkezelés Fidesz módra. Nehéz erre szalonképesen reagálni, inkább csak úgy fogalmazok: megdolgoznak a fiúk a lámpavasért.”

Kádár Barnabás annak kapcsán, hogy Andrzej Duda konzervatív elnökjelölt nyerte meg a lengyel elnökválasztást: „Ilyenkor bennem mindig felmerül, hogy miért is van minden embernek ugyanúgy egy szavazata?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!