Ország-világ

2020.11.19. 18:37

Sorsolással döntene emberek életéről az orvosi kamara

Az emberi erőforrások minisztere nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, sőt, határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elküldte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) az orvosi kamara által készített „Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához COVID-19 pandémia idején Magyarországon” című ajánlását, amelyhez Kásler Miklós miniszter támogatását kérte. Az emberi erőforrások minisztere válaszában megírta, hogy nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, sőt, határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt – értesült a Magyar Nemzet. Kásler Miklós nem véletlenül mondott nemet, ugyanis

a MOK ajánlásában például az szerepel, hogy az orvosok sorshúzással döntsék el, hogy mely beteget részesítsék előnyben a másikkal szemben, vagyis ki haljon meg, és ki maradjon életben:

„Azoknál a pácienseknél, akiknek a felállított etikai elvek és klinikai vizsgálatok alapján hasonlóak a kilátásaik, véletlenszerű kiválasztás útján kell biztosítani az egyenlő esélyeket (például sorshúzással), nem pedig a korábban felvetteket kell ellátni először.” Majd így folytatják:

„Különösen fontos a sorshúzás vagy más egyenlő esélyeket biztosító kiválasztás érintettek számára átlátható előkészítése és a később esetleg szükségessé váló bizonyítást is lehetővé tevő, dokumentált lefolytatása…”

Az orvosi kamara vezetésének megdöbbentő javaslatával kapcsolatban a lap kérdéseire a minisztérium kijelentette, hogy a kormánynak és az Emminek minden magyar ember élete fontos, a mostani szigorú korlátozó intézkedések, a kiadott miniszteri utasítások, a halasztható beavatkozások felfüggesztése és a hónapok óta tartó tudatos felkészülés pedig mind azt a célt szolgálják, hogy a jövőben is legyen elegendő ágy, eszköz, gyógyszer és szakember. Hangsúlyozzák: senki, a kormány egyetlen tagja sem mondta soha, hogy könnyű lesz a következő időszak. Nagyon nehéz lesz, a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozóktól sok lemondást, erőfeszítést, alkalmazkodást és embert próbáló munkát kíván. Ettől függetlenül,

nem hajlandók sorshúzással – ahogy a MOK javasolja – eldönteni, hogy mely beteget részesítsék előnyben a másikkal szemben, hogy ki haljon meg, és ki maradjon életben. – Az egészségügyi dolgozók valaha nem erre esküdtek

– jelentették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!